Uitgaan & Cultuur

Kunst in de Etalage biedt creatieve workshops aan

OLDENZAAL - Van 2 tot en met 24 oktober vindt de negentiende editie van Kunst in de Etalage plaats. Deelnemende kunstenaars kunnen hun werken tonen in de etalages van winkels in de Oldenzaalse binnenstad. Een laagdrempelige gelegenheid voor binnenstadbezoekers om met diverse vormen van kunst kennis te maken. De organiserende stichting heeft zich daarnaast ten doel gesteld om educatieve projecten op te zetten voor senioren en basisschoolleerlingen. Daartoe zijn diverse workshops door verschillende kunstenaars opgezet. Een voorbeeld daarvan is de glaskunst workshop afgelopen maandag in atelier Het Glazen Nest.

In het kader van kunsteducatie worden door Kunst in de Etalage dit jaar zo’n 25 workshops mogelijk gemaakt bij verschillende kunstenaars. Kunst in de Etalage organiseert ook wandelingen langs de kunstroute.

Atelier Het Glazen Nest van Brenda Bleijenberg verzorgt workshops voor bewoners van de Zonnestraal en De Molenkamp, en via InteractContour aan enkele mensen met een niet aangeboren hersenafwijking. Daarnaast worden zo’n 20 andere workshops verzorgd voor leerlingen van het praktijkonderwijs en van de Oldenzaalse bassischolen: de Nutsschool, TCC Praktijkschool, De Bongerd, De Leemstee, De Windroos en De Linde. Voor leerlingen van TCC locatie Potskampstraat staat er een kunstproject in de stadstuin geprogrammeerd.

Afgelopen maandag waren bewoners van de Zonnestraal te gast op de workshop glaskunst. Stichtingsvoorzitter Hedwig De Bruijn: “De deelnemers krijgen uitleg over de techniek en het creatieve proces. Het is leerzaam maar ook laagdrempelig. Ook mensen met weinig artistieke ervaring blijken prima in staat om mooie dingen te bedenken en te maken.” De creaties van de workshopdeelnemers worden aan het eind van de sessie zorgvuldig opgeslagen en Brenda Bleijenberg zorgt daarna voor het versmelten van de glaswerken. Brenda: “Dat gebeurt in een  oven bij hoge temperaturen en is vrij specialistisch werk.”

De resultaten van de workshops worden tijdens Kunst in de Etalage getoond in het stadhuis voor de grote ruiten aan de kant van de herdenkingstuin, dat is de ‘etalage’ van de gemeente.

Brenda Bleijenberg is blij dat ze de deelnemers dit jaar in haar eigen atelier mag ontvangen. Vorige keren bezocht ze de tehuizen met een workshop op locatie. Brenda: “Dit is logistiek gemakkelijker, maar deze omgeving is voor de deelnemers ook veel inspirerender.”