Uitgaan & Cultuur

Kerstmarkt voor een goed doel

OLDENZAAL - In Café de Boom kun je op zaterdag 12 november een kerstmarkt bezoeken. Er zullen stalletjes zijn met kerstartikelen, brocante, adventskransen, sjaals, etc. Voor een deel gemaakt door vrouwen van Het Vrouwennetwerk Oldenzaal. De opbrengst van de verkoop gaat in zijn geheel naar de Stichting Bangalore. Deze Stichting beheert in de slums van Bangalore twaalf crèches.

In 2001 is de eerste crèche geopend in Bangalore, een miljoenenstad in het zuiden van India. Veel moeders werken als huishoudelijke hulp en staan er alleen voor als het aankomt op geld verdienen en het voeden en opvoeden van de kinderen. Vaders blijven meestal buiten beeld. Daarom zijn de crèches  opgericht. In iedere crèche hebben twee leidsters de verantwoordelijkheid voor 50 kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. De kinderen krijgen iedere dag een goede maaltijd. Ze leren eenvoudig Engels en heel veel andere, nuttige dingen. Twee keer per jaar worden ze door een kinderarts gecheckt en als ze naar de basisschool gaan hebben de meesten zich ontwikkeld tot sociale kinderen. De stichting werkt nauw samen met het Franciscanessenklooster in Bangalore dat de gang van zaken bewaakt. Voor de benodigde gelden is de stichting Bangalore geheel afhankelijk van donaties.  Het is een ANBI-stichting, waardoor giften voor 100% aftrekbaar zijn voor de belasting. Giften zijn van harte welkom! (zie website: www.stichtingbangalore.nl)

Vorig jaar bestond de Stichting twintig jaar. Op dit moment zijn er twaalf crèches waarvan inmiddels vijf vanuit India zelf worden bekostigd. O.a. door een plaatselijke Rotaryclub. Maar voor de overige  zeven crèches is  behoorlijk wat geld nodig, want ook in India wordt het leven duurder. Zowel de huur van de crècheruimtes als de kosten van energie, water en voedsel stijgen bijna maandelijks. Donaties blijven dus erg gewenst! En al jaren wordt het budget aangevuld door op markten zelfgemaakte kerstproducten te verkopen. 

Dit jaar wordt voor het eerst bij Café de Boom een kerstmarkt ingericht. Dit gebeurt in samenwerking met kunstenaars, sieradenmaaksters en andere inbrengers van te verkopen producten. Een veelzijdig aanbod dus!

De kerstmarkt is zaterdag 12 november van 10.00 tot 16.00 uur bij Café de Boom aan de Bentheimerstraat 43 in Oldenzaal.