Uitgaan & Cultuur

Kerstconcert Bonkenbargkapel
“Bonkenbargkapel ontmoet Codarts”

OLDENZAAL - De cultuursector heeft het zwaar te verduren met de huidige coronamaatregelen. Toch ziet de Bonkenbargkapel kans om binnen de beperkte mogelijkheden haar aanhang en liefhebbers van de Egerländermuziek een kerstconcert aan te bieden. Na al bijna twee jaar niet meer op een podium te hebben gezeten, kon de kapel op 13 november jl. in Theater De Meente in Steenwijk weer aan de bak. Het gaf de muzikanten uit Oldenzaal een heerlijk gevoel en het optreden werd een daverend succes.

De Mariakerk in Oldenzaal is geen onbekende van de Bonkenbargkapel. Het idee van een kerstconcert kwam dit keer van André Hesselink, vrijwilliger van de Mariakerk. Dirigent Bennie ter Heide en zijn muzikanten zijn enthousiast.

Waarschijnlijk is dit de laatste keer dat de vrijwilligers hún Mariakerk op 19 december in kerstsfeer hebben gebracht. Egerländermuziek in kerstsfeer, hoe mooi wil je het hebben.

Wat dit concert extra verder bijzonder maakt, is de deelname van Codarts Brass Ensemble van het Rotterdams conservatorium. Dit ensemble is al jaar en dag een begrip binnen en buiten Codarts. Vele jonge talenten die inmiddels een glansrijke carrière hebben, zijn opgegroeid met dit koperensemble.

Een van de hoogtepunten was zeker hun optreden tijdens de officiële opening van Codarts, waarbij o.a. Koningin Beatrix aanwezig was.

Hoofdvakdocenten Alexander Verbeek, Jeroen Schippers en André Heuvelman hadden een idee; laat Codarts studenten kennis maken met oude volksmuziek uit Bohemen.

Er werden speciale arrangementen geschreven vanuit deze traditionele volksmuziek uit Bohemen en Herman Engelbertink werd benaderd. Deze arrangementen werden gecombineerd met arrangementen van werken van o.a. Boheemse componisten Mahler en Smetana. Zo ontstond hun programma “Grüsse aus Böhmen”, waarvan zondag 19 december a.s. een deel te horen zal zijn. Jeroen Schippers en Herman Engelbertink zijn de dirigenten.

Tenslotte zullen beide orkesten ook gezamenlijk wat traditionele kerstliederen spelen.

Aanvang van het Kerstconcert is om 13.00 uur in de Mariakerk te Oldenzaal en de entree is gratis. Reserveren is noodzakelijk i.v.m. 1,5 meter zitafstand. Dit kan op woensdag 15 december a.s. van 9.30 tot 11.30 uur via tel. 0541-513114. Een geldig vaccinatiebewijs (QR-code) is verplicht evenals een mondkapje bij binnenkomst en vertrek.