Uitgaan & Cultuur

Intocht Plechelmusklok werd een waar evenement

OLDENZAAL - Stadsbeiaardier Hylke Banning had er reikhalzend naar uitgekeken, maar een groot deel van de Oldenzalers bleek ook zeer geïnteresseerd in de komst van het lang verwachte geschenk van de Stichting Scholtenhaer: de Plechelmusklok. Langs de route en op het Plechelmusplein stonden veel mensen opgesteld om niets te hoeven missen van het einde van de reis van de klok. 

Naar een idee van Johnny Loohuis trok een stoet met koetsen, harmonieën, losse muzikanten, oldtimers en straatartiesten vanaf het treinstation langs het centrum om daarna via Bisschopstraat en Grote Markt naar de Plechelmustoren te lopen. Na aankomst werd de klok van de wagen gehaald en mochten de Oldenzalers ‘hun’ klok bewonderen en aanraken. De optocht was minder groot dan de Grote Twentse Optocht, maar de sfeer was vergelijkbaar.

In de Plechelmuskerk vond daarna een feestelijke bijeenkomst plaats met toespraken en de formele overdracht van de klok van Scholtenhaer naar de gemeente. Het Semper verzorgde diverse muziekstukken en liet zien, na een lange tijd van stilte als gevolg van corona, als vanouds te kunnen musiceren. Samen met Hylke Banning als beiaardier en het Stadsjongenskoor werd tot slot Basilica Sacra gespeeld, het hoogtepunt van de middag.