Uitgaan & Cultuur

Intensieve en enthousiaste samenwerking in aanloop naar plaatsing kanonnen Oldenzaal

OLDENZAAL - Rondom de plaatsing van twee kanonnen in het Singelpark in Oldenzaal viert enthousiasme en samenwerking hoogtij. Veel partijen zetten zich hiervoor belangeloos in. In maart 2020 stelde de gemeenteraad van Oldenzaal de visie op het Singelpark vast. Daarin werd nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het zichtbaar maken van de rijke historie van de stad. Eén van de onderdelen daarvan zou het plaatsen van een kanon of kanonnen kunnen zijn.

Gert Romeijn nam daarop contact op met Jan Bekke en Henk Winkelhuis. Gert had wel ideeën hoe Oldenzaal in het bezit zou kunnen komen van een kanon. Via Terschelling en Brielle (het voormalige Den Briel van "Op 1 april verloor Alva zijn bril") kwam het drietal in contact met Bram Kap in Hellevoetsluis. Dat resulteerde weer in een bezoek in juni vorig jaar aan het prachtige stadje, samen met stadsarchivaris Niels Bakker. Dat bezoek kreeg weer een vervolg door een brief van het college Oldenzaal aan het college van Hellevoetsluis voor een aanvraag voor één of meerdere kanonnen. Daar werd door het college van Hellevoetsluis positief op gereageerd.

Op maandag 28 maart was het zover. Toen konden er twee kanonnen door twee enthousiaste medewerkers van de gemeente Oldenzaal onder het toeziend oog van drie even zo enthousiaste initiatiefnemers worden opgehaald.

Het werd de start van een intensieve samenwerking door veel partijen. Allereerst waren daar de medewerkers van Stadswerken van de gemeente Oldenzaal die de initiatiefnemers met raad en daad terzijde stonden. Dat gold zowel voor de aanwijzingen bij het verwijderen van het vele roest als het opslaan van de kanonnen. Vervolgens kwam er de ondersteuning vanuit het ambtelijk apparaat met enthousiaste ideeën en plannen.

Voor het zandstralen van de kanonnen meldde zich een enthousiaste Theo Brand. Zijn schoonzoon René Nijhuis van Kobato Ootmarsum wilde dat wel regelen. Medewerker Maarten Busser ontfermde zich met verve over de klus.

Het drietal initiatiefnemers Gert, Jan en Henk, had bij het schoonmaken van de kanonnen inmiddels gezelschap gekregen van een super enthousiaste Marcel Oude Engberink. Toen de kanonnen liefdevol letterlijk door de mannen van Stadswerken waren overgedragen aan Kobato Ootmarsum kon het viertal aan de slag met het maken van de rolpaarden, de affuiten, het houten onderstel.

Daarvoor had zich ondertussen al een super enthousiaste Pascal Meijerink van Houtzagerij Bulthuis gemeld. Na een aantal prachtige en bovenal ook praktische gesprekken werden er een aantal weken later op maat gezaagde balken afgeleverd bij een even zo enthousiast Twents Carmel College, locatie Potskampstraat onder de overkapping bij het lokaal Techniek onderbouw.

Hier kon het viertal zich verder uitleven, nadat super enthousiaste collega's van de school de nodige voorbereidingen in en om het lokaal hadden getroffen. Een juiste taakverdeling (doen waar je goed in bent), een goede werkvoorbereiding en veel koppen koffie stonden garant voor een snelle en succesvolle aanpak.

Dat resulteerde weer in een vraag van een enthousiaste organisatie van Het Beleg van Oldenzaal voor tijdelijke plaatsing van de kanonnen op 17 september. Afgesproken is dat Gert, Jan, Marcel en Henk die dag tekst en uitleg zullen gaan geven, uiteraard in gepaste kledij.

Al met al waren er meer dan genoeg redenen voor een bedankje. De medewerkers van Stadswerken waren al getrakteerd op een “onmeunige” slagroomtaart. De mannen van Kobato werden door het viertal verrast met een prachtige taart van Vera Engelbertink van Zoete Kruimels én 24 flesjes Kanon bier. Ook de mannen van Houtzagerij Bulthuis werden alvast bedankt voor hun medewerking met 24 flesjes van het toepasselijke biersoort en -merk. Hoe toepasselijk het bier is bleek nog eens op het etiket: Grolsch sinds 1615. Begonnen dus met brouwen midden in de 80-jarige oorlog 1568-1648. 

De gemeente Oldenzaal zoekt twee passende plekken voor beide kanonnen, ergens in het Singelpark. Uiteraard zullen hier de gebruikelijke procedures voor worden gevolgd. Uiteindelijk zal het hele samenspel moeten resulteren in de plaatsing van twee kanonnen, waardoor het verhaal van Oldenzaal met haar rijke historie nog beter verteld kan worden.

Uw reactie