Uitgaan & Cultuur

Het geluid van 1787
Een audiotour door voormalige woonhuis van familie Palthe

OLDENZAAL - Wanneer je museum het Palthe Huis in Oldenzaal bezoekt beleef je hoe men in de 18e eeuw gewoond heeft. Dit zie je niet alleen, maar dit kun je ook ruiken en sinds kort zelfs horen. Dit laatste maakt het museum niet alleen toegankelijk, maar ook aantrekkelijk voor mensen die visueel beperkt zijn én biedt tegelijkertijd een totaalbeleving aan andere bezoekers die geïnteresseerd zijn.

Hendrik! Er rent een muis door de keuken!

Het is één van de kreten die je hoort als je de audiotour luistert en door het voormalige woonhuis van de familie Palthe loopt. Waarschijnlijk heb je al geroken dat je in de keuken staat, maar nu wordt het wel héél echt. Door de audiotour te luisteren waan je je gewoon terug in de tijd. Op een verhalende manier krijg je een rondleiding door het huis en kun je je inbeelden hoe het er toen allemaal en toe ging en hoe de verschillende stijlkamers eruitzien/zijn ingericht. 

Het leven leiden dat bij jou past, ondanks een beperking

Het geluid van 1787 is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Stichting Oldenzaalse Musea en Bartimeus. Bartimeus is er voor alle mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn. Ze stellen alles in het werk om mogelijk te maken dat mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat bij hen past.

Stichting Oldenzaalse Musea sluit zich volledig aan bij die doelstelling en wil haar collecties op passende wijze ontsluiten voor diverse doelgroepen. Iedereen moet toegang hebben tot het gemeenschappelijk erfgoed en om deze beleving in het Palthe Huis zo optimaal mogelijk te maken, is de audiotour in samenwerking met visueel beperkte mensen ontwikkeld. 

Open je wereld

Deze week is de Nationale Museum- week. In de huidige tijdsgeest vol drukke werkweken, overprikkeling via verschillende kanalen en hartverscheurend nieuws is het belangrijk daar soms uit te breken. Het museum is een plek waar je je kunt verwonderen, je laten inspireren en ook zeker een plek waar je tot rust kunt komen. Een onmisbare ontmoetingsplaats voor mensen met verschillende achtergronden en wereldbeelden. Hier draait het thema van de week ‘Open je wereld’ om. De nieuwe audiotour, waardoor nog meer mensen optimaal van het Palthe Huis kunnen genieten, sluit hier goed bij aan.

Nieuwsgierig?

Je bent van harte welkom in het Palthe Huis, waar je bij de balie kunt vragen naar de audiotour. Deze is mede mogelijk gemaakt door de steun van Kickstart Fonds, Prins Bernard Cultuur fonds en het Cogas Cultuurfonds.

Voor meer informatie: www.palthehuis.nl