Uitgaan & Cultuur

Filmhuis Oldenzaal weer van start met drie speelfilms

OLDENZAAL - Geen zomerstop vanaf half mei voor filmhuis Oldenzaal dit keer maar  drie prachtige films in de maand juni: “Nomadland”, “de Oost” en “Kom hier dat ik U kus”.

Nomadland

“Nomadland”, de Oscarwinnende film van 2021, is een inspirerende ode aan de Amerikaanse geest, niet zozeer aan de Amerikaanse droom. Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern (Frances McDormand) met een bus op pad om de wereld te verkennen als een moderne nomade. In deze  derde speelfilm van Chloé Zhao, spelen echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen.  Nomadland is de winnaar van twee Golden Globes: voor Beste Film (Drama) en voor Beste Regisseur (Chloé Zhao) en van de Oscar voor beste film.

De Oost

“De Oost”, een film over een zwarte bladzijde in de Nederlands koloniale geschiedenis. Regisseur Jim Taihuttu heeft al heel wat kritiek over zich heen gekregen. Terecht? Oordeel zelf.

Indonesië, 1946. Johan (Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Marwan Kenzari). Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Kom hier dat ik U kus

“Kom hier dat ik U kus”, de succesroman van Griet op de Beeck verdient het om verfilmd te worden. Dat is het regisseursduo Sabine Lubbe Bakker en Niels van Coevorden uitstekend gelukt. We volgen Mona als negenjarig meisje, wanneer haar moeder bij een auto-ongeluk komt te overlijden. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van haarzelf. Het wordt haar manier van leven. Ook als volwassene doet Mona haar uiterste best om iedereen gelukkig te maken. Maar de volwassen Mona beseft dat de wereld gevuld is met ego’s en eigendenkers en dat ze het heft in eigen handen zal moeten nemen om uiteindelijk zelf een gelukkig leven te kunnen leiden 

Dinsdag 8 juni  en woensdag 9 juni: Nomadland. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 12 juni, Dinsdag 15 juni en woensdag 16 juni: de Oost. Aanvang 20.00 uur.

Dinsdag 22 juni en woensdag 23 juni : Kom ik hier dat ik U kus. Aanvang 20.00 uur.

Entreeprijs: € 9,50  Donateurs: €6,50

Het vertoningsadres is Stadstheater de Bond, Molenstraat 25.

Voor verdere info zie 

http://filmhuisoldnzaal.nl