Uitgaan & Cultuur

Eerste noten klinken uit muziekkoepel Stakenkamp

OLDENZAAL -  Zondag was een heuglijke dag voor feest- en cultuur minnend Oldenzaal. Voor het eerst klonk er muziek uit de muziekkoepel in park Stakenkamp in de wijk Zuid-Berghuizen. Hoewel de koepel nog niet helemaal voltooid is, werd een try-out gehouden. De beide Oldenzaalse harmonieën, Sint Josef en Semper Crescendo, totaal 80 man sterk, hadden een kort gezamenlijk optreden om te ontdekken wat de koepel aan ruimte biedt.

Semper Crescendo en Sint Josef spelen samen onder één koepel

Felix Nijland is voorzitter van de stichting Muziekkoepel Oldenzaal. Samen met penningmeester Wim Gaalman en secretaris Jan Olde Kalter heeft hij de bouw van de muziekkoepel mogelijk gemaakt. Felix: “In 2013 is er een metsel- en voegwedstrijd gehouden voor leerlingen van de toenmalige Postkampschool.” De WBO en bouwbedrijf Plegt-Vos waren er ook bij betrokken. De opdracht was om zes zitelementen te bouwen, maar van die elementen werd weinig gebruik gemaakt. Zeven jaar later zijn Wim, Jan en ik een stichting begonnen met als doel om de elementen uit te bouwen naar een volwaardige muziekkoepel, dat was iets wat Oldenzaal node moest missen.” De stichting heeft de bouw en de financiering mogelijk gemaakt. Felix: “We hebben ontzettend veel steun gehad van gemeente en regionaal bedrijfsleven, zowel financieel als in natura. In drie maanden hadden we alle middelen bij elkaar. Zo heeft de gemeente bijvoorbeeld gezorgd voor een krachtstroom-installatie waarmee we bijna elk denkbaar evenement kunnen voeden.”

Nieuw bestuur

De koepel is bijna gereed. Felix: “Er komt nog een mooi ijzeren hekwerk om het podium, er moet nog een zinkkraag langs de dakrand en een hemelwaterafvoer worden gemaakt. Als de koepel helemaal voltooid is gaat het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw bestuur, met vertegenwoordiging van de hele stad en niet alleen Berghuizen.” Bart Riteco wordt voorzitter van het bestuur, Daniëlla van der Stelt secretaris en Bart Schröder penningmeester. Jaap Keizers en Mark Loke zullen ook in het bestuur zitting nemen. Carla Boerrigter en Hans Renshof gaan het creatieve brein worden van de stichting. Felix Nijland en Wim Gaalman blijven nog verbonden aan de stichting, Felix als adviseur en Wim om Vrienden van de Muziekkoepel te organiseren. De officiële opening staat al op de kalender. Op 24 april om 12.00 uur.

Felix Nijland hoopt op een intensief gebruik van de koepel. Felix: “Voor elk evenement zal wel een vergunning moeten worden aangevraagd, maar we hebben nu een prima basisvoorziening. We gaan samenwerken met de boerderij Stakenkamp van Impuls, van waaruit we ook horeca-activiteiten kunnen regelen.”