Uitgaan & Cultuur

Eddy ruilt cartoons in voor inspirerende kunstrubriek

OLDENZAAL - Eddy Loohuis (74) tekende ruim dertien jaar lang cartoons voor De Glimlach en geeft nu vol trots het stokje door aan Leroy Oude Holtkamp. Maar dat betekent zeker niet dat deze creatieve duizendpoot stil gaat zitten. Vanaf februari verschijnt er iedere week een artikel van zijn hand over een kunstwerk in Oldenzaal. 

Eddy Loohuis

Dit is terug te voeren op zijn boek ‘Van Balderik tot Boeskoolmenneke’, dat twee jaar geleden verscheen. Hierin volgt hij een historische lijn van openbare kunst in Oldenzaal aan de hand van 85 beelden. “Mensen zeggen vaak dat er zoveel oude dingen in de stad zijn afgebroken, maar soms was er een goede reden om dat te doen. Er is ook nog zoveel moois bewaard gebleven. Ik wil laten zien wat er nog van over is”, zegt hij met een lach op zijn gezicht.

Aan de hand van het boek heeft Eddy ook een beeldenwandeling gemaakt die in de toekomst bij Tourist Info Oldenzaal verkrijgbaar zal zijn. Hij benadrukt hierbij zijn samenwerking met Johan Olde Keizer. “Hij is kritisch en dat is goed. We zijn iedere dinsdag in de bibliotheek te vinden.” Samen lijken ze een geolied team te zijn. “De route langs de beelden ligt nu vast. Je hoeft niet bij een bepaald punt te beginnen, maar je kan over de hele route instappen. Zelfs met een scootmobiel is het prima te doen”,  zegt hij trots. Het boekje van de wandeling moet nog gedrukt worden.

Eddy heeft jaren in het onderwijs gewerkt. Eerst als leraar van groep vijf op de basisschool. Daarna bij een vormingscentrum met randgroepjongeren en met diverse tussenstops eindigde hij bij het ROC van Twente. “Ik heb veel fusies meegemaakt”, zegt hij.

Ook schreef hij Edu’Actief boeken voor maatschappijleer; het vak dat hij zelf ook gaf. “Hier heb ik leren schrijven voor doelgroepen. ‘In blokjes schrijven’, zodat de tekst duidelijk is en niet te langdradig.”

Deze vaardigheid heeft hij prima toegepast in zijn boeken, want deze zijn makkelijk leesbaar en aantrekkelijk door de vele afbeeldingen en anekdotes. Toen hij in 2012 met pensioen ging meldde hij zich als vrijwilliger bij de VVV. Hier kreeg hij de mooie opdracht om een wandelroute te bedenken die te maken had met de textielhistorie van de stad. Hieruit ontstonden niet alleen een wandel- en fietsroute, maar ook het prachtige boek met hardcover ‘RouTextiel, van Binnenstad naar Buitenplaats’ waarin de textielgeschiedenis van Oldenzaal aan bod komt. De grote fabrieken zijn inmiddels verdwenen, maar er zijn nog heel veel sporen over die Eddy met enthousiasme beschrijft. Het boek is helaas niet meer te verkrijgen via de boekhandel, maar wel te leen bij de bibliotheek.

Vol trots laat hij ook zijn derde bundel cartoons zien, die hij in eigen beheer heeft uitgebracht. “Eerder gaf Patrick Heinink twee boekjes uit met cartoons die in De Glimlach hebben gestaan. Het is natuurlijk leuk dat meer mensen op deze manier de strips zien. Ik zet ze ook allemaal op Facebook. En soms geef ik een cartoon aan degene die ik getekend heb. Dan lijst ik hem in. Er moet meer mee gebeuren”, zegt hij trots.

De eerste cartoon voor De Glimlach tekende hij in december 2008. “Ben Siemerink was nog hoofdredacteur en de cartoon was in zwartwit. Ik zocht een podium voor mijn tekeningen.” Hij was toen erg blij dat hij deze kans kreeg. Na 38 cartoons werd er kleur in de tekeningen aangebracht. Het artikel over Leroy Oude Holtkamp in De Glimlach van een paar weken geleden zette hem aan het denken. “Het deed iets met me”, zegt Eddy. “Het bracht me op de gedachte dat ik als oudje misschien toch plaats moest gaan maken voor de jeugd. En Leroy heeft duidelijk veel talent.”

Eddy heeft veel meer talenten, dus hij gaat zich zeker niet vervelen. Zo wil hij nog een gedichtenbundel uitbrengen (er liggen er al ruim honderd klaar) en hij maakt ook prachtige schilderijen, zoals je op de foto kan zien. Hij vindt het fijn dat hij nog steeds bij De Glimlach betrokken zal zijn, ook al is het niet meer in de vorm van tekenen.