Uitgaan & Cultuur

Deze mini-biebs herbergen soms de mooiste pareltjes

OLDENZAAL - De ‘mini-biebs’ winnen over de hele wereld aan populariteit. En ook in Oldenzaal krijgen ze een warm onthaal. Het is heerlijk om even tussen de boeken rond te snuffelen en daarom blijft het aantal kastjes toenemen. “Je kan er soms de mooiste titels tussen vinden,” zegt ook Ellen Linderhof, de trotse eigenaresse van haar eigen minibieb aan de Glindestraat. “Die van mij is natuurlijk het mooist, met dat glas en de dakpannen,” lacht ze.

Ellen is heel blij met haar mini-bieb. “Mijn kastje stond eerst in Berghuizen, bij de buurvrouw van een vriendin van mij. Het inspireerde me om zelf een kastje te gaan maken. Op Pinterest en Instagram zijn heel veel leuke ideeën te vinden. Ik ben best een knutselaar, maar toch kwam het er steeds niet van. Toen die buurvrouw ging verhuizen, vroegen ze of ik hem over wilde nemen.” Daar hoefde Ellen niet over na te denken en ze heeft ook geen spijt van haar beslissing. “Het kastje staat er nu ruim een jaar en ik heb er de leukste gesprekken,” glundert ze.

Maar daar is het haar helemaal niet om te doen, want ze heeft hem expres op een plek gezet waar mensen zich niet direct bekeken voelen. Ze wil graag dat de mensen zich vrij voelen om te kijken wat er instaat. “Mijn minibieb is voor iedereen. Als je iets leuk vindt, dan pak je het eruit. Maar het is zeker geen verplichting om er iets voor in de plaats te zetten.” Soms staan er ook houdbare producten of speelgoed in de mini-bieb. Ze hoopt dan wel dat die spullen terecht komen bij mensen die het echt heel goed kunnen gebruiken. 

In het begin ging ze iedere dag even kijken of er al iets gebeurd was in die het kastje. Dat heeft ze nu wel een beetje losgelaten. In de zomer gebeurt er duidelijk meer dan nu. Dan pakken mensen sneller even een boekje mee voor de vakantie. “We leven nogal in een ‘kopen’-cultuur en ik heb van huis uit mee gekregen dat het prima is om te recyclen,” vertelt Ellen. “Het zat altijd al wel in mij. En een boek lees je één keer en dan is het klaar. Hoe leuk is het dan om hem weer door te geven.”

Als je even zoekt, vind je de mini-biebs in vrijwel alle wijken van Oldenzaal. Bij dit artikel worden behoorlijk wat adressen genoemd, maar als je goed zoekt zijn er vast meer. En hoe fijn is het om alleen of met je kinderen te kijken of er nog leuks voor je tussen staat. Dan heb je gelijk wat beweging en iets te lezen als je weer thuiskomt. Heerlijk toch, in deze tijd waarin even niet alles meer kan. 

Er schijnen ook mini-biebs te staan bij Boerskotten, Dauwnetel, Eekhoutstraat, Hunenveldlaan, Andoorn en de Kastanjestraat.

Reacties

Wat een leuk artikel, langzaam komt er steeds meer belangstelling voor de minibieb. 
ik heb een minibieb aan de kamperfoelie 58 in Oldenzaal en ben tevens een kinderzwerfstation . Met heel veel plezier doe ik dit al een jaar. Krijg ook veel reacties uit de buurt en verder weg. 
het zou leuk zijn als de krant in de zomer een een fietsroute zou uitzetten tussen de minibiebs , een leuke COVID-activiteit ????

met vriendelijke groeten,

Anita Kolbrink

minibiebguus