Uitgaan & Cultuur

De Grote Twentse Carnavalsoptocht op Palmzondag maken we waarschijnlijk nooit meer mee

OLDENZAAL - Wat een speciaal weekend was het! Dat de Palmpasenoptocht op dezelfde dag plaats vindt als de Grote Twentse Carnavalsoptocht maken we waarschijnlijk nooit meer mee. En dat de carnavalsvierders rond de kerk rustig aan doen in verband met de Matthäus Passion die in de Plechelmus Basiliek gespeeld wordt, is ook ronduit bijzonder. Hoe mooi is het dat deze verschillende activiteiten naast elkaar beleefd mogen en kunnen worden.  

Een beetje raar blijft het natuurlijk ook; carnaval in april. Van oorsprong is carnaval namelijk een katholiek feest dat vooraf gaat aan de vastenperiode. Het woord is waarschijnlijk afgeleid van ‘carne vale’, wat ‘zonder vlees’ betekent. En van oudsher vindt carnaval vaak in februari plaats. In deze maand voelen de mensen zich vaak wat somberder omdat het koud en donker is. Na het feest leven ze sober in de vastenperiode, zodat ze met Pasen gereinigd zijn en met een schone lei verder kunnen. Het zijn natuurlijk maar geschiedkundige weetjes en waarschijnlijk heeft de gemiddelde carnavalsvierder hier weinig mee van doen.

Maar hier blijkt wel uit hoe bijzonder het is dat de optocht plaats vindt op de laatste zondag voor Pasen.

Het is fijn dat er zoveel te doen is en dat we weer kunnen genieten nu de sobere coronajaren. De kinderen die op zondag om 12.00 uur in de Palmpasenoptocht mee zouden lopen hebben echt niet minder hun best gedaan op hun prachtige stokken. Hier vieren ze de blijde intocht van Jezus in Jeruzalem. Zoals altijd is er een smakelijke broodhaan bovenop de stok bevestigd en hangen er mooie en lekkere dingen aan. “Er waren dit jaar helaas wel minder kinderen, omdat veel ouders het idee hadden dat ze toch moesten kiezen tussen de Palmpasenoptocht en carnaval,” zegt één van de deelnemers.

Het was sowieso improviseren. Op het plein stonden grote carnavalswagens, waardoor er een alternatieve optocht was die eerder plaats vond dan was gepland. Het feest speelde zich vooral in de kerk af. Maar dat alles deze dag net even anders loopt, mag de pret niet drukken. Nu is er iets meer tijd om te verkleden en een mooi plekje te zoeken voor de carnavalsoptocht die dit jaar om half twee van start gaat. “En noe vedan!” zal Stadsprins Rob roepen.