Uitgaan & Cultuur

Beleef de Oldenzaalse textielgeschiedenis op de fiets met het boekje ‘RouTextiel’

OLDENZAAL - Bij de Tourist info kan je heel veel leuke fietsroutes vinden voor in de vakantie. Eén daarvan is de ‘Routextiel, van Binnenstad naar Buitenplaats’. Je beleeft hoe Twentse textielfabrikanten het landschap op de Oost-Twente stuwwal hebben veranderd. Het boekje dat bij deze tocht hoort geeft je alle ins en outs van de geschiedenis van de Oldenzaalse textielindustrie.

De textielbaronnen vestigden zich vaak buiten de stad. Daardoor zijn hier nog veel villa’s te vinden die het bezichtigen zeker waard zijn. Gelukkig wilden de fabrikanten het karakter van het Twentse landschap zoveel mogelijk behouden, waardoor er nog steeds een mooie afwisseling is van buitenplaatsen, bossen, houtwallen en weilanden.

De fietstocht is 30 km lang en duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. Maar als je dat te lang vindt, kan je ook de Lus Landgoed Boerskotten/Erve Hulsbeek kiezen. Deze is 19 km lang. Je ontvangt bij deze tocht ook een duidelijke plattegrond.

De informatie die je in het boekje vindt, is heel divers; van de gift van het carillon voor de Plechelmus, tot straten, villa’s, beelden en het Twentse landschap. En dat alles verweven met de rijke textielgeschiedenis. Zo brachten textielfabrikant Herman Johan Hendrik Gelderman en zijn vrouw hun voorliefde voor bomen en struiken tot uiting in de aanleg van Arboretum Poort Bulten. Het werk werd vooral uitgevoerd door de pachters en hun kinderen, die het zwaar hadden omdat de grond die omgegraven moest worden bestond uit nattige en vette gele klei. Zo staat het boekje vol met interessante weetjes.

De route is voor € 3,50 verkrijgbaar bij de Tourist info aan de Grootestraat 35 (0541-514023). Sinds kort zijn hier ook vier (dames) e-bikes te huur voor € 20,- per dag, als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken.