Uitgaan & Cultuur

“Als mensen langs de kastjes lopen, moeten ze een glimlach op hun gezicht krijgen”

OLDENZAAL - De prachtige schakelkasten die mogelijk gemaakt worden door Schoon Oldenzaal blijven als paddenstoelen uit de grond schieten. Op 16 april jl. onthulde kunstenaar Cor Lap zijn creatie op een kast aan het pleintje van de Marellenkamp. Hij woont hier in de buurt en heeft al meerdere kastjes beschilderd, dus het is logisch dat de keuze op hem viel. Een paar buurtkinderen hielpen goed mee. 

Deze actie werd op touw gezet door buurtbewoonster Annet Engelbertink. Het was de eerste keer sinds corona dat de hele buurt weer bij elkaar kwam. Deze acties zorgen voor verbinding. “Het gaat er niet alleen om dat we de stad verfraaien, maar ook dat mensen contact met elkaar maken,” zegt projectleidster Clara Welhuis- Wiefferink, die ook aanwezig was. Zij nam in 2019 het initiatief om Schoon Oldenzaal op te richten nadat ze in Hengelo prachtig beschilderde kastjes had gezien. “Dat leek me ook een mooi idee voor onze stad. De gemeenteraad reageerde direct heel positief. Als mensen langs de kastjes lopen, moeten ze een glimlach op hun gezicht krijgen.” 

Omdat de onthulling in het paasweekend viel, waren er voor de kinderen eieren verstopt die ze mochten zoeken. Ze kregen ook een zakje mee waar het zwerfafval in kon als ze dat onderweg tegenkwamen. Een mooie combinatie van eitjes zoeken en rommel opruimen in de stralende zon. “De kastjes zijn ook een centrale plek voor de buurt om samen te komen. Er zijn wijken waar ze de kerstboom erbij opzetten en gezellig samen koffiedrinken,” vertelt Clara enthousiast.

Op de kast die Cor hier heeft beschilderd, duik je de onderwaterwereld in. Er zwemt een snoek, maar ook wat kleinere vissen. En een blikje rode zalm. “Dat is het afval van vis,” legt hij uit. “Het zwemt als blikje in de natuur. Het is natuurlijk een mooi plaatje, maar je ziet direct dat er iets niet klopt.” De schilderingen in deze projecten moeten over afval gaan. Het is de samenhang van een schone leefomgeving en schone kunst. “Dit project nam zo’n vier tot zes weken in beslag vanaf het idee tot de uitwerking. Geen acht uur per dag natuurlijk,” lacht hij. “Maar er gaat best wat tijd in zitten.” Het resultaat mag er zeker zijn.

En heel knap gedaan als je nagaat dat hij normaal vooral portretten schildert.

Op www.schoonoldenzaal.nl vind je een kunstroute die je langs de verschillende schilderingen leidt. Op deze site kan je ook een kast aanklikken. Dan lees je het achtergrondverhaal van de kunstenaar die het gemaakt heeft. Je kan je nog steeds aanmelden om in aanmerking te komen voor een verfraaide schakelkast bij jou in de buurt. Zet een gezamenlijke schoonmaakactie op touw, dat is nog gezellig ook. Alleen Cogaskasten komen in aanmerking. “Vooral op de Thij en de Graven Es kunnen we nog kunstwerken gebruiken om de route wat voller te krijgen,” vult Clara aan. Ze verklapt ook dat er komende zomer een prachtige muurschildering zal worden gemaakt in de Hofstraat. Bij hoge uitzondering, want het project is natuurlijk opgezet voor de schakelkasten.