Sport & Vrije tijd

Wally Mulder had niks met voetbal, maar hoort nu wel bij het meubilair van FC Berghuizen

OLDENZAAL - FC Berghuizen 75 jaar

Wally Mulder kreeg in 2001 samen met zijn vrouw Mini een mythische status tijdens de zomerfeesten van FC Berghuizen. De lijstduwers hadden al jaren campagne gevoerd, maar dit jaar was het zover: ze werden beide op zondagavond tot stille kracht benoemd. Op de melodie van 50 Cent – In Da Club werden hun namen de hele avond gescandeerd: ‘Oetsje Walli Mini, Oetsje bang bang’. In het kader van 75 jaar FC Berghuizen tijd voor een gesprek met Wally over van alles en nog wat, maar met name over dé enige echte Zomerfeesten.

Wally is geen typische Berghuizenaar, mocht dit überhaupt te duiden zijn. Geboren in Haarlem en na vaak verhuisd te zijn belandde hij bij de Prins Bernhard bunker bij ‘Smulders zien gat’. Zijn vader was vliegenier en even later vond dit gezin, waar een protestant en een katholiek samen getrouwd waren, zijn plek in het hart van de wijk.

Hij ging naar ‘de Heilige Hartschool’ met meester Olde Kalter en alles stond in het teken van groen en wit. Berghuizen dus. “Verschrikkelijk”, zegt hij. Want hij had helemaal niets met voetbal. Voor hem waren karten en wielrennen de sporten. Al zorgde het schrobben op het veldje aan de Burgemeester Peese Brinkhorststraat met René Kothman, de gebroeders Olde Hendrikman, Teggelaar, ter Laak en Kattepoel na schooltijd toch voor voetbalplezier.

Na vele jaren het mooie sportpark rustig met zijn hond gepasseerd te hebben, ging zijn oudste dochter Loes bij FC Berghuizen.

Trainster Annelies Hemme vroeg Wally om te helpen en zo geschiedde dit jaren lang. De binding, gezelligheid en sfeer spraken hem aan en onbewust kwam toch wat groen en wit clubgevoel naar boven.

Naast het voetballen zette hij zich in voor de afsluitende barbecue met ouders en jeugdspelers en het jeugdcarnaval. Steeds vaker hielp hij mee om muziek of kleine dingen te regelen. Dat liep allemaal vanzelf en zo was het Gerwin Wissink die hem vroeg om tijdens de zomerfeesten de muziek te regelen. Achteraf een schot in de roos. Na een wat mindere periode eind jaren 80 moest zelfs nog één jaar het feest in de kantine gehouden worden.

Naast de muziekbands regelde hij vanaf dat moment de feesttent via Markus vlak over de grens. Het moest goedkoop en die opdracht kun je hem wel meegeven. “Gewoon tijdens het neerzetten van de tent tussen de middag een gehaktbal met patat halen voor de jongens.” Het klinkt zo simpel, maar daar zit wel de kracht van deze vrijwilliger.

Of de bewakers die ’s nachts met de honden hebben gelopen ’s ochtends voorzien van een bak koffie met een paar broodjes. Het is niet voor niets dat wanneer de vraag wordt gesteld waar hij het meeste waardering voor heeft binnen FC Berghuizen, dat na een korte stilte volgt: “De mensen achter de coulissen.”

Een aantal namen volgen waar hij veel respect voor heeft. Tevens ziet hij dat een nieuwe lichting het vrijwilligerswerk aan het overnemen is en dat is enorm positief, net als de vele activiteiten tijdens 75 jaar FC Berghuizen. Tijdens het gesprek heeft Wally al diverse keren op zijn klok gekeken. Niets voor hem om gehaast over te komen, maar hij moet vóór twee uur nog even wat doen.

De klok op het hoofdveld loopt niet goed en het apparaat heeft kuren, waardoor hij dit exact om 14.00 uur moet doen. Deze taak staat ver boven een interview voor De Glimlach, net als een vraag van Lotte Diepenmaat waar de sleutel van de poort is. Hij haalt nog net niet de sleutel uit zijn binnenzak, maar dirigeert haar wel naar de juiste plek. Even later weer iemand met een vraag en in no time is het opgelost. 

Voorzichtig probeer ik het dan toch met de vraag wat hij het mooiste moment vond van zijn jaren Zomerfeesten? Dit zijn er vele, maar met een grote glimlach vertelt hij dat er naast de gezelligheid onderling met de vrijwilligers twee evenementen zijn geweest waar hij ieder jaar naar uitkeek. Om te beginnen het touwtrekken op maandagavond, waar uit heel Twente de beste teams op afkwamen. Dit werd uiterst serieus genomen en was een spektakel om te zien. Daarnaast de ‘een van de achtloop’, een hardloopwedstrijd van nog geen vijf kilometer, beginnend vanaf het hoofdveld naar boven richting veld 4, om vervolgens via het Lossers Voetpad naar beneden te denderen, een rondje dat via het park naar de finish op de parkeerplaats ging. Dat was op zichzelf misschien niet heel bijzonder, de race werd echter live à la Theo Koomen (maar dan op de fiets) becommentarieerd door Henk Hulsmeijers en begeleid vanuit de ‘studio’ in de tent door Willem Schoordijk.

Helaas zijn er geen beelden van dit gebeuren, want deze zouden nu onbetaalbaar zijn. Jammer dat beide evenementen niet meer worden gehouden, maar met andere activiteiten, waaronder het horecatoernooi op de maandagavond, leven de Zomerfeesten als nooit tevoren. Nog één maand en dan is het zover, de Zomerfeesten 2022, op 11, 12 en 13 juni. Op de vraag of Wally als vrijwilliger nog steeds van de partij is, komt een typisch antwoord: “Wellicht nog wat hand- en spandiensten, maar ik houd me op de achtergrond.” Mijn advies, hou hem deze editie extra goed in de gaten! 

Door Edwin Kattier