Sport & Vrije tijd

Prachtig kunstwerk onthuld ter ere van 75-jarig jubileum Oldenzaalse Hengelsport Vereniging

OLDENZAAL - In het clubgebouw van de Oldenzaalse Hengelsportvereniging aan de Bornsedijk was het afgelopen zaterdag groot feest. De leden vierden het 75-jarig jubileum van de club met een bbq. En als klap op de vuurpijl onthulde erelid Herbert Pross het prachtige kunstwerk van cortenstaal dat voor deze feestelijke gelegenheid was gemaakt.

Herbert onthulde het beeld op visclubwaardige wijze: het doek moest van het enorme kunstwerk afgehengeld worden. Dat bleek voor hem een koud kunstje en al snel kon iedereen het ijzerwerk op de enorme sokkel bewonderen. Voor de onthulling hield voorzitter Hans Holsbeek een speech waarin de geschiedenis van de visclub voorbij kwam. Bij de oprichting in 1947 telde de vereniging 56 leden.

In 1973 mochten ze in de Stakenbeek, de Oldenzaalse stadswateren en het Hulsbeek vissen.

De club blijft groeien en in 1977 verwelkomen ze het 1000ste lid. In 2008 kregen we een eigen clubgebouw; een gezellig onderkomen voor onze leden.

Nooit hadden ze durven dromen dat er anno 2022 maar liefst 3100 leden zouden zijn. “Daar heeft corona ons wel een beetje bij geholpen,” vertelt Hans. “Voor die tijd hadden we 2400 leden. We hadden gedacht dat het ledental daarna in zou storten, maar we zien nog steeds een lichte stijging. In september hebben we een vergadering met de gemeente over een eigen visvijver. We zijn nu de grootste vereniging van Oldenzaal en eigen viswater is voor ons net zo belangrijk als een eigen voetbalveld voor een voetbalclub.” Het is wel duidelijk dat een eigen vijver die de club zelf kan beheren een grote droom is die hopelijk uit gaat komen.

Ook Michel, de broer van Hans, is al lang lid van de club. “We hebben van kinds af aan altijd gevist. Mijn vader nam ons altijd mee. Vissen zit ons in het bloed,” zegt hij enthousiast. Hij vindt het jammer dat het zo moeilijk is om de jeugd aan de waterkant te krijgen. “Ze zitten tegenwoordig liever achter de computer. De jeugdcommissie doet er echt alles aan om daar verandering in aan te brengen. In mijn tijd zaten we tijdens een wedstrijd met wel 60 tot 80 kinderen langs het water, maar dat gaat nu niet meer lukken. De tijden veranderen.”