Sport & Vrije tijd

Oldenzaal is een Europees kampioen rijker

OLDENZAAL - Op zaterdag 23 oktober 2021 is in het Zweedse Falun een Oldenzaalse Europees kampioene geworden in de hoogste klasse van de kettlebellsport. Karlien Huiskes pakte de eerste plaats in het onderdeel Biathlon met respectievelijk 92 herhalingen op de jerk en 160 herhalingen op het onderdeel snatch. Met deze score was ze niet alleen de beste vrouwelijke lifter in haar gewichtsklasse, maar wist ze letterlijk beter te presteren dan elke vrouwelijke deelnemer!

Op de foto Team NL op het EK 2021

Kettlebellsport, mentaal zwaar

“O joh, Ik ben zo opgelucht!” klonken de woorden na haar eerste set, 10 minuten lang met 2x 20 kilogram, 92 keer boven het hoofd tillen. Ze moest het tweede onderdeel nog doen, maar nu al was de wedstrijd een succes. In voorgaande wedstrijden had ze vooral last van haar hoofd. Kettlebellsport is mentaal niet vriendelijk, vaak denk je bij minuut vier al aan opgeven. Maar op het Europees Kampioenschap kwam haar goede voorbereiding en haar doorzettingsvermogen naar voren. Allebei de sets heeft ze de volledige 10 minuten volgehouden, een grote overwinning en niet alleen een mentale!

De reis naar het Europees Kampioenschap

Haar voorbereiding deed ze voornamelijk bij Jaap’s Gym, waar ze ook zelf training geeft. Tijdens de COVID lockdowns heeft ze altijd thuis door getraind, “gewoon, in de schuur”. Het EK in Zweden was de eerste mogelijkheid na Covid om zich weer te meten met de internationale top.

Op facebook beschreef ze haar beleving naar het EK toe, van trainen onder haar coach Naomi, tot aan voeding, wat de kettlebellsport nu eigenlijk is en hoe de bewegingen werken, alles kun je teruglezen op haar tijdlijn. Onbewust een mooi verslag van de reis naar een heel succesvol Europees Kampioenschap.

Niet het enige succes uit Twente

Samen met haar op het EK staan Wendy Segerink (Rossum) met een 1e plaats op het onderdeel Longcycle en Snatch in de Masters klasse, Renate Almekinders (Lonneker) met een 1e plaats op het onderdeel Snatch in de Masters klasse, Job Welhuis (Oldenzaal) met een 1e plaats op het onderdeel Biathlon in de B klasse en hun coach Naomi Kooiker (Oldenzaal) met een 2e plaats op het onderdeel Biathlon in de B klasse. Allen trainen ze bij Jaap’s Gym te Oldenzaal. Zo heeft Twente een uitstekend weekend gekend op het EK Kettlebellsport in Zweden.

Op de foto Team NL op het EK 2021