Sport & Vrije tijd

Nieuw in Twente: Taiji Dao en Taiji Quan Zwaard

OLDENZAAL - Op dinsdagavond, vanaf 17 september, wordt de cursus taiji dao en taiji quan gegeven in het  Michgoriushuis in Oldenzaal.

Paul Grefte

Van 19.00 tot 20.00 uur geeft Paul Grefte les in taiji dao. Je leert in deze cursus op een zachte en aandachtige manier te bewegen. Paul Grefte: “Je brengt lichaam en geest in balans. Het is meditatie in beweging. Bijna iedereen kan taiji beoefenen, ongeacht de leeftijd en de lichamelijke conditie en kan er wat aan hebben. Het is een manier van bewegen die niet al te inspannend is en je kunt alles doen binnen je eigen mogelijkheden, zo nodig op de stoel. Taiji dao kan je helpen om je energie niveau te verhogen en je longfunctie te verbeteren. Mensen met long Covid klachten zijn van harte uitgenodigd om ook eens een proefles om 19.00 uur te volgen.”

De les begint met qigong, oefeningen waarin ademhaling en het soepeler maken van het lichaam een belangrijke rol spelen. Daarna taiji-bewegingsvormen: vloeiende bewegingen volgen elkaar op en worden  langzaam en met aandacht uit gevoerd. Dit brengt rust in lichaam en geest.

Grefte: “Je coördinatie en balans worden er door versterkt. Op de stoel gaan we bezig met wat meer meditatieve oefeningen, gebaseerd op mindfulness. U krijgt in een uur een uitgebalanceerde les waarin u fysiek en mentaal weer in balans komt.”

In de les van 20.15 tot 21.15 uur wordt er onder andere aandacht besteed aan taiji quan (taichi chuan) en taiji zwaard in de stijl van grandmaster WCC Chen. Grefte: ”Dit zijn taiji-vormen waarbij de bewegingen langzaam worden uit gevoerd maar elke beweging kent ook een verdedigings- dan wel aanvalstoepassing. Hier wordt in de lessen aandacht aan besteedt maar het doel is om te leren te ontspannen in het bewegen en rust te brengen in lichaam en geest. Het is geen vechtsport.”

Het is altijd mogelijk vrijblijvend een proefles te komen volgen.

Ter introductie kunt u 4 lessen voor € 10,00 volgen voordat u zich definitief op geeft. 

Lestijden: dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur (taiji dao) en van 20.15 tot 21.15 uur (taiji dao en taiji quan) in het Michgoriushuis, Marktstraat 10 in Oldenzaal.  Parkeren kan voor het stadhuis.

Meer informatie vind u op de website www.sanqidao.nl of belt u met Paul Grefte, 0641027915.