Sport & Vrije tijd

Klas op Wielen vijftien jaar
Ze rijden weer!

OLDENZAAL - Klas op Wielen deed op 8 mei met een aantal deelnemers mee met Wings for Life, een soort hardloopwedstrijd waarvan de opbrengst gaat naar onderzoek naar ruggenmergletsel. De actie was een initiatief van Ellen Bos, lid van de club Klas op Wielen. Ook op deze manier willen ze aandacht vragen voor mensen met een beperking. Door te laten zien wat ze allemaal wél kunnen! Financieel hebben zij een beperkte leefruimte, toch hebben ze een voor hun behoorlijk bedrag over kunnen maken voor dit goede doel.

Dit jaar bestaat Klas op Wielen alweer vijftien jaar. Daar staan ze dit jaar graag even bij stil. Helaas is de wereld voor de deelnemers tijdens de coronaperiode letterlijk én figuurlijk een heel stuk kleiner geworden. Maar... ze rijden dus weer! Het eerste bezoek op een school hebben ze ook weer afgelegd. Op de school waar ze in 2007 ook zijn begonnen, SBO De Windroos.

KLas op Wielen is een club enthousiaste mensen met allerlei soorten beperkingen. Uiteraard wordt er tijdens de bezoeken over die beperkingen gesproken. Hoe is het als je blind bent, een been mist, of gekluisterd bent aan een rolstoel? Maar uiteindelijk gaat de boodschap over de zaken die ze wél kunnen! En dat zijn er altijd nog heel veel. Die positieve boodschap willen ze graag uitdragen en overbrengen naar de leerlingen. Zodat ook zij nog meer leren denken in kansen en mogelijkheden. Ze zorgen dat ze leren kijken naar hun talenten. Ook dat zijn er vaak veel meer dan ze zelf denken.

Een bezoek van Klas op Wielen neemt letterlijk drempels weg en wordt over het algemeen verdeeld over twee weken.

In die tijd krijgen de klassen de beschikking over een rolstoel. Zo kan ieder kind een dagdeel ervaren hoe het is om ‘vast te zitten’ aan een rolstoel. Waar ze de eerste jaren vooral in Oldenzaal actief waren, bezoeken ze inmiddels ook scholen in Rossum, Agelo, Deurningen, Denekamp, Beuningen, Ootmarsum, Noord-Deurningen, enz.

Deze bezoeken doen ze inmiddels al 15 jaar volledig belangeloos. Toch kunnen ze een kleine financiële ondersteuning heel goed gebruiken. Dat kan zijn voor reparaties, maar juist voor hun groep is ontmoeting enorm belangrijk. Klas op Wielen is dan ook op zoek naar bedrijven of organisaties die hen willen ondersteunen. Tijdens corona was de wereld zoals gezegd letterlijk en figuurlijk heel klein. Gelukkig hadden ze de contacten in de appgroep waardoor ze elkaar er doorheen hebben kunnen slepen. Graag willen ze elkaar de komende tijd weer vaker ontmoeten. Zeker ook in het kader van het 15-jarig bestaan.

Daarnaast doet Klas op Wielen hierbij ook een oproep aan mensen uit Oldenzaal met een beperking. Mocht je belangstelling hebben voor Klas op Wielen, neem dan contact op met John van Kempen, jhmvankempen@gmail.com.

Mocht u Klas op Wielen op welke manier dan ook willen ondersteunen, dan kunt u dat ook via dit mailadres kenbaar maken.

Binnenkort krijgen de basisscholen in Noord Oost Twente een schrijven van Klas op Wielen om zich aan te melden voor het project in het nieuwe schooljaar 2022-2023. Ze hopen op veel respons.