Sport & Vrije tijd

Jonge honden op examen

OLDENZAAL – Zaterdagmorgen in alle vroegte was het al druk aan de Kampenstraat 8. Honden, baasjes en belangstellenden waren zich aan het verzamelen voor het examen van de ‘jonge honden’ cursus bij Caro’s Hondenschool.

Caroline de la Parra is eigenares van de hondenschool en biedt cursussen in het Nederlands en Duits. De cursus ‘Opvoeding: gedrag en gehoorzaamheid’ begint bij de puppy-cursus, dan volgt de groep jonge honden en daarna de volwassen honden. Daarnaast zijn er speciale cursussen, bijvoorbeeld detectie. Caroline: “De basis is dat de baas de hond goed onder controle heeft zodat ze beiden hun omgeving niet tot  last zijn.”

Zijn er honden, die het nooit zullen leren? Carolien: “Nee, eigenlijk niet. Het ligt bijna altijd aan het baasje als een hond niet gehoorzaamt of in gezelschap niet te hanteren is. Ik zie het bijna nooit dat een hond niet aan te passen is.”

Luisteren grote honden beter dan kleine? Caroline: “Dat heb je goed gemerkt! Je kunt zien dat kleinere honden niet gefokt zijn om goed te kunnen luisteren. Maar we hebben in de cursus een paar kleine honden, die goed te sturen blijken te zijn. Elke hond is wat te leren.”

Krijgen de bazen huiswerk mee? Caroline: “Zeker! Van het ene uurtje les in de week kun je geen grote veranderingen verwachten. Baas en hond moeten thuis zeker aan de slag!”

Zes honden mochten zaterdag met hun baas laten zien hoe goed ze de oefeningen van de afgelopen tien lessen onder de knie hebben gekregen. De baasjes waren in het begin wat gespannen: “Luistert ie deze keer of zet ie me voor schut?”.

Een driekoppige examencommissie, Liz, Jeanine en keurmeester Ronnie namen de tests af: volgen, blijven, apporteren en loslaten. Ook het begroeten van de examinator en de baas-hond combinatie telt mee in de punten. Tot slot was er een vrije vorm in het examen: de eigen inbreng. Deelnemer Paul Heideman liet zijn hond Salco over denkbeeldige duinen klimmen om een drenkelingen te redden. Een hilarische oefening, maar bij de kustwacht is Salco vast welkom.

Alle zes deelnemende honden zijn geslaagd en kunnen door naar de volgende cursus.