Sport & Vrije tijd

Is Arretjescake eigenlijk wel een Twents recept?

OLDENZAAL - Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: nee, helaas niet. Ook in Limburg en Brabant zijn diverse lekkernijen die er erg op lijken, maar zelfs daar ligt de grondslag niet. Het is bedacht door een olie- en boterfabriek, die haar afzetgebied wilde vergroten.

De Arretjescake is genoemd naar Arretje Nof, een stripfiguur dat rond 1930 werd gebruikt in reclamecampagnes van de Nederlandse Oliefabrieken (NOF) in Delft. Deze fabriek werd in 1883 al opgericht om olie uit pinda’s te halen zodat ze slaolie konden maken. In de jaren dertig begonnen ze met de productie van margarine en frituurvet. Ter promotie van die producten brachten ze een receptenboekje uit, dat je aan de hand van zegeltjes kon sparen. In één van de recepten stond de cake van Arretje omschreven, of anders gezegd: Arretje Cake. Je kon het zowel met margarine als frituurvet maken, maar roomboter is natuurlijk veel lekkerder…

Deze chocoladecake met koekjes is één van de weinige cakes die je zonder al te veel cooking skills en zonder oven kan bereiden. Lekker makkelijk dus. Het enige nadeel dat je zou kunnen bedenken, is dat het een enorme calorieënbom is. Maar af en toe zondigen moet kunnen.

In Twente vond mijn eerste ontmoeting met Arretjescake plaats. Zelf kom ik uit Lekkerkerk (in de buurt van Rotterdam), maar daar is deze lekkernij naar mijn weten niet bekend. Hoewel ik niet zo van chocola houd, is Arretjescake goed te doen. Zeker de versie die uit mijn eigen brein is ontstaan. Koken en bakken zijn echt mijn passie en ik vond dat de Arretjescake wel een vrolijkere update verdiende. Het oog wil toch ook wat. Vandaag deel ik het recept van mijn ‘Hippe Arretjescake’ met je. Het is niet veel werk om te maken.

 

Ingrediënten:

•          3 eieren

•          300 gram donkerbruine

            basterdsuiker

•          zakje vanillesuiker

•          10 eetlepels cacao

•          250 gram (room)boter

•          240 gram theebiscuitjes

•          drie repen Kitkat, in stukjes

            gesneden

•          ¾ pak gekleurde mini marsh-

            mallows

 

Bereidingswijze:

•          Klop de eieren los met een mixer             (of garde)

•          Voeg de suiker en cacao toe en klop tot het een luchtig geheel is

•          Smelt de boter in een pannetje en           voeg deze toe

•          Snijd de biscuit in stukjes en doe deze er ook bij

•          Snijd de Kitkat in kleine stukjes

•          Voeg de Kitkat met de marshmallows toe en meng het er nog even goed door

•          Bekleed een springvorm (ik gebruik er meestal één van 20

            cm doorsnede, maar als je er blokjes van snijdt maakt het niet zoveel uit of hij        

             groter of kleiner is

•          Stort het mengsel in de springvorm en laat twee uur opstijven in de koelkast.

 

Lekker simpel, maar super lekker.

Eet smakelijk!

Auteur: Wendy Eerland