Sport & Vrije tijd

Honderd verhalen in jubileumboek van 100-jarige club

OLDENZAAL - Op de kop af 275 pagina's, twee kilo schoon aan de haak; het jubileumboek van Quick'20 is uit. Onlangs werd het gepresenteerd in een vol clubgebouw. Het was Gerhard Wissink, met zijn 97 jaar het oudste lid van Quick'20, die het eerste exemplaar samen met burgemeester Patrick Welman en voorzitter Gerard Heskamp in ontvangst mocht nemen. 

Heleen Verschoor, die de coördinatie van het boek voor haar rekening nam, zei tijdens de presentatie dat het boek niet compleet is. “Wij wilden geen chronologisch boeken maken zoals de meeste jubilarissen doen, wij hebben 100 verhalen, anekdotes en reportages gemaakt die het DNA van de club weergeven.” In een tiental, dubbele spreads worden de feiten en vele zwart/wit foto's echter wel netjes op een rijtje gezet.

Maar het zijn vooral de verhalen die erin gaan als koek. Zo ging de redactie op zoek naar de roots van Lowietje oftewel Louis Ankoné, de oprichter van de jeugdafdeling van Quick'20. Maar ook werd er verslag gedaan van een speciale reünie van het eerste dameselftal van Quick'20 met als stralende middelpunt de latere Olympisch kampioene Ellen van Langen. En een zestal jeugdige scheidsrechter vuurden vragen af op hun grote voorbeeld, de inmiddels gestopte arbiter Björn Kuipers. Maar ook kent het boek vermakelijke verhalen over elftallen, voetballers en supporters.

Engelbert en Heleen bedankten de vele schrijvers die stuk voor stuk belangeloos aan het boek hebben meegewerkt en dat gold ook voor een groepje fotografen en tekenaar Roy Vogelzang. Speciale vermelding verdient Bert Verschoor, die met afstand de meeste foto's maakte. “Vaak belden we hem op het laatste moment, maar hij zei nooit 'nee'. Petje af voor Bert”, aldus Engelbert Heideman. Voor de layout was Kirsti Meijerink van NLVK verantwoordelijk, terwijl het boek gedrukt werd door Drukkerij Lotgerink.

Het jubileumboek van Quick'20 is te koop bij kantoorboekhandel Vako en boekwinkel Broekhuis voor een prijs van € 24,95.

Quick’20 ontvangt de gouden erepenning

 Tijdens de presentatie van het jubileumboek en de Selectie van de Eeuw is Quick'20 dinsdagavond verblijd met de gouden erepenning van de gemeente Oldenzaal. Het was burgemeester Patrick Welman die de onderscheiding en de oorkonde overhandigde aan voorzitter Gerard Heskamp.

De uitreiking van de erepenning had vorig jaar ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van Quick’20 al moeten plaatsvinden, maar vanwege de coronamaatregelen kon dat toen niet door gaan. De gouden erepenning kan door het college van B&W worden toegekend aan personen, verenigingen of stichtingen. Als blijk van waardering en respect voor de grote verdiensten voor de Oldenzaalse gemeenschap. Burgemeester Welman zei in zijn toespraak dat Quick’20 in Oldenzaal een grote speler is op sportief gebied. “Vele Oldenzalers zijn nauw betrokken bij deze vereniging. Door de grootte en de uitstraling van de vereniging mag wel gezegd worden dat KVV Quick’20 in het DNA van de stad Oldenzaal zit. De club levert een grote en belangrijke bijdrage aan het sportieve imago van Oldenzaal. Een waardering van het stadsbestuur in de vorm van de gouden erepenning met bijbehorende oorkonde is dan ook op zijn plaats.”

Quick’20 heeft in 1970 bij haar 50-jarig bestaan al de zilveren erepenning van de stad Oldenzaal mogen ontvangen. Daarnaast is de vereniging in het bezit van de koninklijke erepenning. De koninklijke erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan o.a. sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de koning heeft voor hun bijzondere verdiensten.

Spelers Selectie van de Eeuw vervuld met trots

Al geruimde tijd was er volop discussie onder de zogenaamde Quick-kenners: wie maken er deel uit van de Selectie van de Eeuw. Afgelopen dinsdag, op de avond dat ook het jubileumboek werd gepresenteerd, werden de namen eindelijk bekendgemaakt. 

In een vol clubgebouw werd de Selectie van de Eeuw bekendgemaakt, maar niet nadat er een minuut stilte in acht was genomen voor Michel Lage Venterink. Hij overleed zondag 3 oktober zeer plotseling. Ook hij was opgenomen in de Selectie van de Eeuw. De vrienden van Michel hadden zijn shirt met het rugnummer 2 fraai ingelijst en het werd aan zijn vriendin Kitty overhandigd door Quick-voorzitter Gerard Heskamp.

Zo gingen vreugde en verdriet hand in hand op deze bijzondere en vooral nostalgische avond van de 101e verjaardag van Quick'20. Engelbert Heideman, voorzitter van de jubileumcommissie, was spreekstalmeester en bij de presentatie van de Selectie van de Eeuw kreeg hij assistentie van Rob Groener. Hij was volgens de keuzecommissie de trainer van de eeuw. Groener, die twee periodes trainer was bij Quick’20 en net zo vaak kampioen werd, was speciaal uit Portugal overgevlogen om de avond bij te kunnen wonen.

Groener maakte drie doelmannen, zes verdedigers, zes middenvelders en zes aanvallers bekend en Engelbert Heideman stelde de aanwezige spelers op prikkelende en komische wijze de vragen. Eén ding werd deze avond duidelijk: alle geselecteerde spelers vonden het een grote eer dat ze tot de uitverkorenen behoren. Onder hen bijvoorbeeld Theo Pahlplatz, die dertien keer het Nederlands elftal haalde waarvan acht keer met Johan Cruijff, maar ook Wilfried Brookhuis die na zijn periode bij Quick'20 vele seizoenen in het betaalde voetbal speelde bij De Graafschap en (vooral) NEC.

En natuurlijk had de selectie ook diverse voetballers die inmiddels overleden zijn zoals Ad Platvoet, Frits Sessink, Ben de Vries, René Roord sr en de broers Jan en Frans Olde Riekerink. Jan werd echter vertegenwoordigd door Edwin, die jarenlang bij Sparta en FC Groningen voetbalde en nu voetbalmakelaar is. Hij kende zijn vader vooral van de potjes voetbal in de achtertuin aan de Alleeweg, maar was supertrots dat hij was geselecteerd.  Bijzonder was ook dat de geselecteerde Eric Weghorst tóch aanwezig was, ondanks dat hij in Dubai keeperstrainer is. Met een zelfgemaakt filmpje liet de oud-doelman toch even van zich horen. Om geselecteerd te worden moesten spelers onderscheidend zijn geweest in het eerste elftal. Alle geselecteerden gingen met het fonkelnieuwe jubileumboek naar huis. In dit boek worden alle spelers geportretteerd.De Selectie van de Eeuw van Quick bestaat uit de doelmannen Eric Weghorst, Wilfried Brookhuis en Ard Platvoet. De verdedigers Edwin Nieland, Paul Amweg, Barry van Ierssel, Henk Leusenkamp, Michel Lage Venterink en Jan Olde Riekerink. De middenvelders André Peters, Gerard Heghuis, René Roord sr, Tim Engbers, Tonnie Belderink en Ben de Vries. De aanvallers René Roord, Theo Pahlplatz, Tonnie Vaanholt, Bob Kemna, Frits Sessink en Frans Olde Riekerink. Trainer van de eeuw werd Rob Groener. Hij presenteerde de selectie ook. Groener vloog daarvoor vanuit Portugal, waar hij woont, naar Nederland.

Foto's: Bert Verschoor.