Sport & Vrije tijd

Heruitgave fietsroute ’Van Plechelmus tot Plechelmus’

OLDENZAAL - Op zondag 3 juli 2016 gingen de gehele dag alle kerkdeuren open van de St. Plechelmuskerken van De Lutte, Rossum, Saasveld en Deurningen en de St. Plechelmusbasiliek te Oldenzaal. Deelnemers aan de 40 km lange fietstocht ‘Van Plechelmus tot Plechelmus’ en andere bezoekers werden hartelijk welkom geheten door de vele Plechelmusvrijwilligers. Elke kerk was deze dag speciaal en op eigen wijze ‘aangekleed’, met bijv. kazuifels, vaandels, bezoek schatkamer, kaarsen, kunstwerken, foto’s en films op beeldschermen en een muzikale omlijsting door koren of kerkelijke achtergrondmuziek. Koffie, thee, frisdrank, een koekje of krentenwegge complementeerden de warme ontvangst in een sacrale en ontspannen sfeer.

De tweede en derde Plechelmusfietstocht werd gehouden op resp. 7 mei 2017 en 1 juli 2018. In 2019 werd besloten om de twee jaar van Plechelmus naar Plechelmus te fietsen. Vanwege COVID-19 kon de fietstocht in 2020 en 2021 niet doorgaan. Mogelijk dat in 2023

de draad weer wordt opgepakt door de organisatoren. De vijf Plechelmuskerken en de St. Plechelmusbasiek openen dan hopelijk weer hun deuren voor ‘Plechelmusfietsers’ en andere bezoekers.

Het goede nieuws daarbij is dat de eerste uitgave van het boekje ‘Van Plechelmus tot Plechelmus’ uit 2016 dankzij Tourist Info Oldenzaal een heruitgave beleeft. Auteur Eddy Loohuis heeft samen met Johan Olde Keizer enkele aanpassingen in het boekje en in de route aangebracht. Op de plattegrond van pagina 3 is een QR-code aangegeven.

Daarnaast is de plattegrond nog bijgevoegd als inlegvel.

Het geheel is in een mooie compositie van woord en beeld vormgegeven door Cecile Beld. 

Het boekje geeft een overzicht van belangrijke momenten uit de kerkgeschiedenis, een beschrijving van de bouwstijl en de bijbehorende kerkomgeving. Verder is er een beschrijving van het interieur en een overzicht van de kerkschatten. Verrassende anekdotes complementeren een inkijkje in de historie van de vier St. Plechelmuskerken en de St. Plechelmusbasiliek. 

‘Van Plechelmus tot Plechelmus’ laat zien dat ook langs Twentse wegen veelvuldig uiting wordt gegeven aan het geloof. Mariakapellen en landkruisen getuigen daarvan. Het katholieke Twente is nog overal zichtbaar!

De lezer krijgt in woord en beeld meer inzicht in de historische kerkelijke band tussen de vier kerkdorpen De Lutte, Rossum, Saasveld en Deurningen en de stad Oldenzaal, waarbij overeenkomsten en verschillen te ontdekken zijn.  Het boekje is daarom - met name in de huidige veranderende en soms turbulente kerktijden - van blijvende historische waarde.

Op een rustig plekje de kerkgeschiedenis proberen te begrijpen doet je misschien hoopvoller naar de toekomst kijken! 

De heruitgave van het boekje ‘Van Plechelmus tot Plechelmus’ is à € 3,- verkrijgbaar bij Tourist Info Oldenzaal. Grootestraat 35, 7571 EK Oldenzaal.  Tel. 0541-514023