Sport & Vrije tijd

Door subsidieverlenging kan FC Noaber het dubbele aantal deals aanbieden

OLDENZAAL - FC Noaber begon in 2020 met het aanbieden van Noaberdeals aan jongeren: zij doen dit in samenwerking met gemeenten, verenigingen en onderwijsinstellingen. De jongeren krijgen een kleine vergoeding voor hun vrijwilligerswerk. Al 550 jongeren namen deel aan dit concept. Op 18 november kreeg FC Noaber te horen dat de subsidie voor drie jaar wordt verlengd, waardoor het dubbele aantal jongeren begeleid kan worden tijdens een Noaberdeal. Hierin kunnen ze hun talenten ontwikkelen, iets doen voor een ander en hun netwerk uitbreiden.

Patrick Kip, die van het begin af aan betrokken is, kan zijn geluk niet op. “Achter de schermen waren we al een tijd druk bezig met de continuering en optimalisering van ons project. In mei 2020 begonnen we onze reis in Oldenzaal. Al vrij snel breidden we uit naar Borne, Enschede. Losser, Dinkelland en Tubbergen. We blijven groeien en inmiddels vindt de uitvoering van onze Noaberdeals  plaats bij meer dan vijftig verenigingen en organisatie. Door de verlenging van de subsidie kan dit nog verder uitbreiden. We groeien niet alleen in Twente, maar gaan nu ook aan de slag in de rest van Overijssel en de Achterhoek, zoals Lettele, Dalfsen en Doetinchem.”

Door de subsidie heeft Patrick een aantal jongeren zelfs vast in dienst kunnen nemen bij FC Noaber. “We gaan door, verdubbelen; nu dus ook buiten Twente. De organisatie gaat verder en we maken een enorme groei door. Jeugdvrijwilligerswerk is onze core en dat blijven we promoten en ondersteunen.”

FC Noaber is een Maatschappelijke Diensttijd Organisatie. MDT begon gelijktijdig met de Maatschappelijk Stage (MAS) die iedereen wel kent van de middelbare scholen. Deze is gelukkig bij de meeste middelbare scholen nog steeds onderdeel van de lessen in het tweede lesjaar. MDT is dat niet en komt langzamer op gang dan de Maatschappelijke Stage. Jongeren die na hun maatschappelijke stage een MDT doen, kunnen wel lekker doorgaan met hun vrijwilligerswerk op het moment dat de Noaberdeal erop zit. “We vragen verenigingen en organisaties vaak om hen toch een kleine bijdrage te blijven leveren aan de jongeren ter motivatie. En dat werkt prima. Je wordt begeleid in iets wat je leuk vindt om te doen en verdient er nog wat mee ook. Zo heeft Quick ‘20 hier al diverse scheidsrechters aan overgehouden. We kunnen dus de conclusie trekken dat dit concept werkt.”

Op www.doemeemetmdt.nl vind je meer informatie.