Sport & Vrije tijd

De Tramroute leidt je langs plekken die herinneren aan de nostalgische tram Bello

OLDENZAAL / DINKELLAND - “Ons prachtige Noord-Oost Twente is fantastisch om te wandelen en Oldenzaal ligt exact in het midden,” zijn de woorden van Miranda Nolten-Westerhof. Zij is Content Marketeer bij Oldenzaal Promotie en zelf een fanatiek wandelaar. Haar favoriete wandeling is ‘De Tramroute’, waar ze graag een stukje van wil laten zien.

Miranda Nolten-Westerhof bij een wagon langs de Tramroute

De route van ruim 15 kilometer begint bij het station van Oldenzaal en eindigt bij de Sint-Nicolaaskerk in Denekamp. Wij starten bij Transportbedrijf Fischer aan de Oude Ootmarsumsestraat en lopen in de richting van Rossum, want volgens Miranda is dit een heel mooi deel van de route. Zonder wandelschoenen is het een uitdaging, want we komen behoorlijk wat modderpaden tegen. Maar de omgeving is inderdaad prachtig. 

Op 18 juli 1903 werd de stoomtramlijn geopend. Vanaf dat moment tufte je in 41 minuten van Oldenzaal naar Denekamp met ‘Bello’. De naam had de tram te danken aan de voortdurend klinkende stoombel. De tram vervoerde vooral grote aantallen arbeiders naar de (textiel)fabrieken in Oldenzaal. Vanuit de grensstreek werd hij ook gebruikt door toeristen. Maar in de dienstregeling uit de eerste jaren blijkt dat er ook vrachtgoederen, levende dieren en zelfs lijken vervoerd werden.

We wandelen dwars door een maïsveld, waar je in de zomer goed op de hoge rode palen moet letten om te weten waar je heen moet. De route leidt ons door het gevarieerde en glooiende Twentse landschap en is in goed overleg met de diverse landeigenaren uitgestippeld. Daarom komen we op de mooiste plekken, langs velden en over watertjes. Het is een echte aanrader, maar je moet wel op de paars-witte markeringen van de Tramlijn blijven letten.

Door de crisis van de jaren ’30 vond de laatste personenrit jammer genoeg plaats op 15 mei 1936.

 Daarna werd de tram alleen nog gebruikt voor goederenvervoer. Toen ging hij vol zuivelproducten onderweg naar diverse warenmarkten. In 1942 eisten de Duitsers Bello op, waarna hij niet meer terug is gekomen. De ijzeren rails en andere materialen werden weggehaald en als nieuwe grondstoffen gebruikt voor de oorlogsvoering van het Derde Rijk.

Aan de Bekspringweg, waar wij onze wandeling ongeveer begonnen, staan nog oude resten van het viaduct. De tramhuisjes van Denekamp en Oldenzaal herinneren ook nog aan de periode waarin Bello heen en weer tufte. Op de route kom je nog wel een paar overgebleven stukjes trambaan tegen en je kan uitrusten op diverse tramwagonnetjes.

De wandelroute is op sommige plekken verlegd zodat je langs leuke plekken zoals Landgoed Singraven en Havezathe Het Everloo komt. Deze hebben in principe weinig met de trambaan te maken, maar uiteindelijk kom je weer op het originele traject uit. “Het is wel jammer dat de bewegwijzering bij Landgoed Singraven niet klopt,” zegt Miranda. Blijkbaar mogen daar geen wegwijzers geplaatst worden, maar aan de hand van de route op de website kom je wel weer op het goede punt uit.

Kijk voor de wandelroute op de website www.uitinoldenzaal.nl/wandelroutes/687/trambaan/

Je kan de wandeling ook virtueel lopen via YouTube, waar diverse fanatieke wandelaars hun filmpjes hebben geplaatst. Heerlijk om naar te kijken als je zelf de deur even niet uit kan.