Sport & Vrije tijd

De dertienjarige Nigel heeft zin in het Europees honkbalkampioenschap in Italië

OLDENZAAL - De Oldenzaalse Nigel de Wals is nog maar dertien en mag nu al meedoen met een honkbaltoernooi op Europees niveau. Eind oktober vertrekken twee teams uit regio Oost-Nederland naar Italië om het op te nemen tegen topteams uit Tsjechië, Duitsland, Zweden, Frankrijk, Spanje en zelfs Amerika.

De Nettuno Baseball Week, die vlakbij Rome plaatsvindt, is al zes jaar een groot succes. Van 28 oktober t/m 1 november zullen teams uit twee verschillende leeftijdsklassen het hier tegen elkaar opnemen. Nigel vindt het best spannend. “In Amerika is honkbal veel groter dan hier.” Vooral de concurrentie uit die hoek baart hem een beetje zorgen. Maar zelf is hij net kampioen geworden met zijn eigen team, dus dat zegt ook wel wat.

Eerder woonde Nigel in Enschede, waar hij rond zijn achtste met honkbal in aanraking kwam door een BeeBall-toernooi. Dat wordt ieder jaar door de honkbalvereniging georganiseerd om kinderen uit groep 5 kennis te laten maken met deze sport. Je schrijft je dan als klas in en speelt met 9 of 10 kinderen mee in de competitie. Het materiaal wordt beschikbaar gesteld door de vereniging. Spelregels zijn dan natuurlijk  nog lastig, maar de kinderen vinden het leuk en ieder jaar krijgt de honkbalvereniging er op deze manier behoorlijk wat jonge leden bij.

De vader van Nigel had eerder niets met honkbal, maar toen zijn zoon ging spelen wilde hij wel helpen als assistent coach. Inmiddels is hij opgeklommen tot coach en gaat hij volgend jaar samen met Nigel een jonger team coachen. Hoe leuk is dat! Het lijkt Nigel geweldig om later in een Amerikaans team te kunnen spelen. “Als het zou kunnen zou ik het doen. Maar het is lastig om daartussen te komen. Dan moet je wel heel goed zijn,” zegt hij lachend.

Deelname aan het toernooi kost best veel geld. Via www.yvgtf.nl kan je de teams sponsoren zodat het wat makkelijker voor ze wordt om de inschrijving, overnachtingen en de reis- en verblijfkosten te bekostigen.