Sport & Vrije tijd

‘De beste wensen voor 2022’ van tekentalent Leroy Oude Holtkamp

OLDENZAAL - Als kind verslond hij volgens zijn moeder al stapels wit papier en nu maakt hij (verjaardags)tekeningen, kleurplaten en cartoons. Ook maakt Leroy (22) prachtige ontwerpen voor praalwagen in en rondom Oldenzaal. Maar nu brengt hij alle lezers via zijn tekening voor deze krant ‘De beste wensen voor 2022’ over.

Op de tekening heeft hij een Oudjaarsavond tafereel met het gezin in coronatijd uitgebeeld. De schilderij aan de muur laat zien dat we klaar zijn met corona. Het jongetje bedenkt tijdens het bordspelletje dat hij wel weer eens naar de dierentuin zou willen. De moeder droomt over een vakantie naar de zon, de vader wil heel graag uit eten in een restaurant en het meisje gaat graag naar de bios. Leroy voegt graag grappige elementen toe, vandaar het varkentje aan het spit.

De creativiteit had hij al toen hij klein was. “Wanneer hij als vierjarig ventje Bassie en Adriaan zat te kijken, ging hij eerst vellen papier zoeken. En dan begon hij de gezichten te schetsen,” zegt zijn moeder lachend. “En toen hij wat ouder was, zaten we met zijn allen aan tafel. Dan maakte hij tekeningen en zijn vader en ik mochten ze inkleuren.”

Leroy heeft nooit tekenles gehad. “Ik heb het helemaal zelf geoefend,” laat hij weten. En zijn talent werd opgemerkt. In 2015/2016 vroeg Hans Sweerts, bekend om zijn tekeningen van tientallen praalwagens, aan Leroy of hij het leuk vond om hem daarbij te helpen. Daar hoefde hij geen moment over na te denken, zo jong als hij was. Ook Roy Vogelzang, een Oldenzaalse cartoonist, heeft hem geïnspireerd. “Hij heeft vroeger voor de Tubantia getekend en gaf me als tip om elke week eens iets te tekenen dat actueel is,” zegt Leroy.

En dat doet hij nog steeds. Toen Max Verstappen wereldkampioen werd, zocht hij een foto van hem op en maakte een prachtige karikatuur van het moment. Je kan ook zo’n tekening laten maken van bijvoorbeeld een jarig familielid. Dan verwerkt hij alle hobby’s en eigenaardigheden van die persoon er op een geniale manier in. Voor veertig euro heb je dan een super origineel cadeau. Hij kan er nog niet van leven en doet het als hobby. “Het is een extraatje,” zegt hij lachend, want hij geniet zichtbaar van zijn tekentalent.