Sport & Vrije tijd

“Bowls is een leuke vereniging: klein maar gezellig”

OLDENZAAL - Bij de voorzitter van Bowls Oldenzaal, Erik Kamphuis, zit deze sport al decennia lang in het bloed. Tijdens de open dag die vorige week zaterdag te bezoeken was bij hockeyclub Bully vertelde hij vol enthousiasme over zijn ontmoeting met Bowls in 1989. Het duurde twintig jaar voor hij deze sport in Nederland zelf van de grond kreeg, maar opgeven was nooit een optie.

Inmiddels telt Bowls Oldenzaal 24 leden die voor een groot deel uit ouderen bestaat. “Het zou leuk zijn als jongere mensen ook bowls zouden gaan spelen. Dat is voor ons ook leuker,” laat een bezoeker weten.  Een aantal jongeren, waaronder de dochter van Erik, is al succesvol geweest op Nederlandse kampioenschappen. Vol trots vertelt Erik dat ook Ralph de Nooij zich bij Bowls heeft aangesloten. “Hij is multi-international en heeft heel veel wedstrijden gespeeld. Hij is zelfs verslaggever voor bowls geweest bij Eurosport. Naast zijn tips en tricks tijdens de trainingen geeft hij bij ons ook clinics over spelkennis en vaardigheden.”

Aan sportkennis is bij deze vereniging dus geen gebrek. Hoewel de groep niet groot is, spelen ze zeker niet onverdienstelijk. Dat blijkt al uit het feit dat Erik goed bevriend is met de wereldkampioen uit België. Er staan nog diverse wedstrijden in België, Duitsland en hopelijk Engeland op de agenda. “En op de terugweg van een toernooi stoppen we altijd bij een restaurantje. Daar gaan we gezellig napraten en genieten,” zegt Erik lachend.

In 1989 maakte hij kennis met de sport toen hij in Australië in Melbourne was. Hier woonden zijn oom en tante, die hem introduceerden bij een Bowlsvereniging. Het was daar toen al een traditionele familiesport die zowel door kinderen als opa’s en oma’s gespeeld werd. Toen hij in januari van 1990 in Nederland terugkeerde, stapte hij naar Ouderenbond Anbo in de hoop iets van de grond te kunnen krijgen met betrekking tot deze sport. Bowls stond hier toen echt nog in kinderschoenen en uiteindelijk vond hij een club in Ommen waar hij mee kon trainen.

Op een gegeven moment kon hij twee matten overnemen en begon in 2010 een vereniging in Oldenzaal. Na ruim twintig jaar kwam zijn droom van een eigen clubje uit. Ze begonnen met vier leden en zijn moeder en haar buurvrouw wilden ook meedoen. Inmiddels traint de club iedere zaterdagmorgen van 10.30 uur tot 12.00 uur bij Bully. Tijdens de wintermaanden beginnen ze een uurtje vroeger.

“We werken nu samen met NOC*NSF. Onze doelstelling was om iedere zaterdag vier matten vol te krijgen. Dat zijn er inmiddels bijna vijf, dus de doelstelling is al gehaald. Vandaag werd één van de matten speciaal geopend door Wilco van de Vosse van NOC*NSF.”

De ballen die bij deze sport gebruikt worden zijn bijzonder. Ze zijn aan twee kanten plat waarbij het zwaartepunt zich verplaatst naar de bolle kant zodra de bal vaart mindert. “Als hij langzamer gaat rollen, wil hij kantelen. Dan trekt de bal zichzelf in een bocht,” legt Erik uit. Net als bij jeu de boules is het de bedoeling dat je bal zo dicht mogelijk bij het kleine balletje in de buurt komt. 

Lijkt het je ook leuk om kennis te maken met deze sport? Zowel jong als oud zijn welkom om eens een kijkje te komen nemen. Via www.bowlsoldenzaal.nl kan je contact opnemen. Hier vind je ook meer informatie.