Natuur & Milieu

Schone Oldenzaler, pluim voor wie het goede voorbeeld geeft

OLDENZAAL - Schoon Oldenzaal hield in 2020 meerdere zwerfvuil-opruimacties. Dit was meestal naar aanleiding van een buurt initiatief. Samen met de mensen uit je straat de buurt schoon houden en als ‘beloning’ een schakelkast verfraaid zien worden met je ( buurt) ontwerp. Deze actie gaat ook dit jaar weer door. Informatie is te vinden op de Facebookpagina van Schoon Oldenzaal.

Dit jaar heeft Schoon Oldenzaal een nieuwe actie bedacht en zet ze inwoners van Oldenzaal in het zonnetje die regelmatig zwerfvuil opruimen. Toos Benneker van Schoon Olenzaal: “Je krijgt dan de eervolle vermelding Schone Oldenzaler en jouw voorbeeld wordt op de Facebookpagina van Schoon Oldenzaal vermeld. Hierdoor worden vast meer mensen geïnspireerd en geënthousiasmeerd. Want behalve dat zwerfafval niet op straat en in het bos thuis hoort omdat het slecht is voor natuur en milieu is het ook nog eens gevaarlijk.” Boeren hebben de afgelopen weken een actie gevoerd om te voorkomen dat er blikjes in het koeienvoer komen. De blikjes worden door landbouwmachines als een grasmaaier in kleine stukjes gehakt en zijn niet magnetisch.

Daardoor kunnen ze niet met een magneet uit het veevoer gefilterd worden. Als een koe zo’n klein stukje van een blikje in de maag krijgt kan ze flink ziek worden of er zelfs aan doodgaan. En iedereen kent vast wel het plaatje van de eend die verstrikt is in een mondkapje. Toos: “We zijn dus heel blij met alle opruimacties in Oldenzaal en willen graag zoveel mogelijk mensen in het zonnetje zetten.” Dus ben jij zelf iemand die regelmatig zwerfafval opruimt of ken je iemand die dit doet: meld je aan via schoonoldenzaal@gmail.com