Natuur & Milieu

In Oldenzaal staat misschien wel de oudste winterlinde van Nederland

OLDENZAAL - De natuur in en rondom Oldenzaal is verrassend en heel divers. Het glooiende landschap vindt zijn oorsprong in de voorlaatste ijstijd, tussen 300.000 en 150.000 jaar geleden, toen de stuwwallen van Twente ontstonden. Hoe bijzonder dit gebied is, blijkt wel uit het feit dat mogelijk de oudste en dikste winterlinde van het land hier te vinden is. 

Deze bijzondere boom heeft volgens de bomenstichting een omtrek van ruim 5,5 meter. De planttijd zou tussen 1600 en 1700 liggen. Bij de Kelten en de Germanen werd de linde al gezien als een heilige boom omdat de godin Freya zich hierin gevestigd zou hebben. De geest van de linde beschermde huizen, bronnen en kerken. Ook later in de tijd werd de linde nog als een goede boom gezien, waaronder recht werd gesproken en huwelijken werden voltrokken.

De oude winterlinde staat aan de Bentheimerstraat. Als je vanaf parkeerplaats Tankenberg terugloopt naar de weg en aan de overkant naar rechts gaat, vind je deze indrukwekkende boom aan je linkerhand tegenover een huis met vakwerk. Vanaf deze parkeerplaats start trouwens ook de leuke wandelroute ‘Tankenberg en Paasberg’ van IVN Natuureducatie, die 7 kilometer lang is.  Maar de winterlinde is niet de enige bijzondere boom in Oldenzaal. Zo bestaat natuurgebied Hoge Venterink in Zuid-Berghuizen uit een waar oerbos met andere zeldzame bomen zoals de ruwe iep en de Spaanse aak. Het televisieprogramma ‘Vroege Vogels’ heeft hier jaren geleden nog een reportage aan gewijd, die terug te vinden is op internet (www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/winterlinde).

Natuurmonumenten beheert dit bijzondere ‘beekdalbos’, dat door de provincie Overijssel is aangemerkt als A-locatie bos. Een bos krijgt deze naam als het oeroud is en veel inheemse bomen en planten omvat. Het is het woongebied van veel dieren, zoals steenmarters, reeën, hazen en konijnen. Ook voelen veel bosvogels zich hier thuis en het beekje dat door het gebied kabbelt is een favoriete plek van diverse soorten kikkers en salamanders. Dit bos is te betreden vanaf de Burgemeester Wallerstraat in Zuid-Berghuizen.

Om de pracht van dit Twentse landschap te behouden, heeft het Rijk dit gebied in 2006 aangewezen als Nationaal Landschap. Nu werken zowel nationale, regionale en lokale partners samen om dit gebied zo mooi te houden en te blijven ontwikkelen. Oude bronnen en beken worden hersteld, terwijl de cultuurhistorische elementen intact worden gehouden. En dat maakt dit gebied niet alleen interessant voor toeristen, maar ook voor onszelf. Als je dit interessant vindt, kan je er meer over lezen op www.grandiooz.nl/wp-content/upload / 2019 / 06/Natuur-in-Oldenzaal-Zuid-Berghuizen.pdf