Natuur & Milieu

De geschiedenis van de Graven-Es in boekvorm

OLDENZAAL - De geschiedenis van het noordelijk deel van de Graven-Es is, beschreven in het boek “De Marke Lemselo” en komt uit in het voorjaar van 2021. De voorinschrijving verloopt volgens verwachting en de uitgave gaat zonder meer door. 

De Heemkunde Vereniging Heemkunde Weerselo streeft ernaar om een grote oplage te laten drukken, waardoor de kosten per boek laag blijven en iedereen het voor een aantrekkelijke prijs kan kopen. Er komt geen 2e druk en in de boekhandel ligt de prijs aanzienlijk hoger.

Het Markeboek Lemselo

Deze Marke Lemselo met zijn historische boerderijen, gelegen rondom een prachtige kring-es, had net zoals alle marken, eeuwenlang een markebestuur dat de meest uiteenlopende zaken regelde, voordat begin 19e eeuw de gemeenten werden gevormd. De Buurschap Nijstad, nu een wijk in het dorp Weerselo en een groot deel van de Graven Es in Oldenzaal, zijn gelegen in deze voormalige Marke Lemselo. Het markeboek Lemselo is geschreven door Henk Koop en de aanleiding is het Markeboek van Lemselo met de bestuursverslagen over de periode 1654-1840. Ook opgenomen zijn de bewaard gebleven fragmenten van de marke Rossum. Henk Koop heeft de bestuursverslagen getranscribeerd en hertaald naar het hedendaags Nederlands. Daarnaast geeft hij, aan de hand van een serie hoofdstukken (kaders) een duidelijke toelichting op de geschiedenis van Lemselo. Het boek bevat prachtige foto’s van de historische boerderijen en is uitgevoerd met cartografische afbeeldingen, illustraties, grafieken en tabellen. Ook een historisch boerderijen onderzoek is opgenomen. De uitvoering is met harde kaft en bevat ca 250 pagina’s. Kortom, een uniek en boeiende boek dat een indruk geeft in het leven van deze boerengemeenschappen door de eeuwen heen. Het maakt tevens duidelijk dat alle menselijke eigenschappen die nu het nieuws bepalen, de negatieve en positieve, eeuwen terug ook al leidend waren, zij het onder andere omstandigheden. Dus schroom niet en teken in. Laat het familie en kennissen weten en help ons dit boek onder zoveel mogelijk lezers te verspreiden. De geschiedenis van Lemselo en Rossum verdienen het!

Kosten per boek bij voorinschrijving 20,- Euro, per stuk bij afhalen en contact betalen. Hierover krijgt men via de mail bericht. Inschrijven kan op markeboeklemselo@gmail.com met vermelding van het aantal boeken, naam en mailadres.