Columns

Samenwerken loont

Jan van der Meulen is voormalig directeur Randstad en tegenwoordig actief als trainer, adviseur, coach en commissaris. Bij Hoge-school Saxion is hij docent marketing. Eens in de maand laat hij in De Glimlach zijn licht schijnen over actuele zaken die met zijn vakgebied te maken hebben.

Eén marketingcampagne viel mij gedurende de laatste week buitengewoon op.  En dat was die ter ondersteuning van de lokale boekhandel. Waarom viel het mij op? Niet alleen omdat ik van lezen houd, maar vooral ook door de opzet van de reclamecampagne. In de boekenbranche spelen verschillende partijen een rol, zoals uitgevers, boekenwinkels en uiteraard de schrijvers. En deze spelers komen allemaal op één of andere manier in de campagne aan bod. Vanzelfsprekend is het CPNB, Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek, een dominante speler. Maar wat mij vooral aansprak, was de rol die schrijvers hier oppakken. Diverse schrijvers , zoals Jeroen Windmeijer, Charles den Tex en Michael Berg, laten op hun facebookpagina weten hoe belangrijk de rol van de boekenwinkel is en hoe de boekenverkoper staat te trappelen om mooie en spannende boeken te verkopen. En daarover ook te adviseren. Adriaan van Dis laat dit zelfs horen via een reclamespot op de  radio. En dan nog de vele advertenties in de dagbladen waarin het belang van de boekenwinkel wordt onderstreept.
 Samenwerking is hier het gouden woord! Zonder schrijver is er geen boekenwinkel nodig, maar een schrijver is weer niets zonder uitgever.  En niet onbelangrijk: het blijkt dat de campagne heeft gewerkt. Er bleek een duidelijke toename in de verkoop van boeken via de lokale boekenwinkels!
Lezen is enorm belangrijk, voor jong en oud. Diverse instanties proberen het lezen weer aantrekkelijk te maken voor jongeren. Maar ook voor volwassenen is het buitengewoon plezierig om je in boeken te verdiepen. In Duitsland noemen ze de boekenwinkels niet voor niets “geestelijke tankstations”.
Uit een grootschalig onderzoek van een Engelse psychologe bleek dat lezen rustbrenger nummer 1 is. Geen slechte boodschap in deze nogal onrustige tijden….. De uitslag van dit onderzoek verwerkte zij overigens in een boek.
Samenwerking vindt ook plaats in het onderwijs. Klinkt dit vreemd? Van dichtbij maak ik mee hoe het afgelopen jaar het onderwijs bij Saxion online is gaan plaatsvinden. Een enorme prestatie van velen. Daar waar “normaal” de docent meestal in de picture staat, stond deze aan het begin van de transitie naar online volledig met zijn handen in het haar. Compleet afhankelijk van de “ICT-jongens”.  Wat ging het stroef bij aanvang en hoe relatief soepel loopt het nu. Wat een constructieve samenwerking al niet teweeg kan brengen. En ook de student moest zich enorm aanpassen. Geen fysieke colleges meer, wel alleen op je kamer achter een beeldscherm. Niet eventjes, maar voor lange tijd. Op een andere manier moest de samenwerking tot stand komen, maar die moest nog steeds van beide kanten komen. En gegeven de omstandigheden loopt dit “best goed”. Dankzij de samenwerking tussen meerdere partijen die allemaal een belang bij elkaar hebben.
Ook bij lokale ondernemers zie je samenwerkingen ontstaan, waar soms de gemeente bij betrokken is, soms de vastgoedeigenaar, soms beiden.
En ook de consument werkt vaak samen met de lokale ondernemer, ondanks een lastige lock-down. Bestel online, of haal op een verantwoorde wijze je bestelling af.
Misschien niet het samenwerken in de werkelijke zin, maar we helpen als consument die lokale ondernemer wel!  En als we nu allemaal ook met volle inzet samenwerken en ook nog een beetje mild zijn voor elkaar, om dat mallotige virus en zijn Engelse vriendje te verslaan, dan weten we het zeker: “Samenwerken loont!”

Jan van der Meulen