Algemeen

Winnaars van balkonieren bekend, groen op grote hoogte

OLDENZAAL - Op ludieke wijze ontvingen de winnaars van de prijsvraag Balkonieren hun prijs. Deze bewoners van het flatgebouw aan de Johanna van Burenlaan hebben afgelopen zomer van hun balkon een groen paradijsje gemaakt. De prijsvraag maakte deel uit van een pilot-project om bewoners met een balkon te stimuleren tot tuinieren.  

2e prijs winnaar Jacky Gebhardt

Afgelopen zomer hebben bewoners van het appartementencomplex de Thij in Oldenzaal kennis gemaakt met de hoogste vorm van tuinieren: balkonieren! Ook op een balkon kun je heel goed tuinieren. Om de bewoners van ideeën te voorzien organiseerde Groei&Bloei Oldenzaal in juni een inspiratiebijeenkomst. Belangstellenden kregen behalve een plant, de nodige uitleg en tips om hun balkon van planten en bloemen te voorzien. Daarna zijn een aantal bewoners enthousiast aan de slag gegaan. Bloemen, kruiden en zelfs een enkele groente deden hun intrede op het balkon. Hoeveel plezier de bewoners eraan beleefd hebben is duidelijk. Zo laten de foto’s van de prijswinnaar zien dat een paar vierkante meter balkon omgetoverd kan worden tot een groen paradijsje. Vlinders bezoeken regelmatig haar balkon en zelf geniet ze van de bloemen.

Valt er in de herfst ook nog wat te beleven op het balkon? Hennie Droste van Groei&Bloei Oldenzaal e.o. benadrukt dat een groen balkon niet alleen in de zomer aantrekkelijk is. Groenblijvers zoals Hedera en Hulst zorgen dat je balkon er ook in de herfst en winter gezellig en aangekleed uitziet. Hang er wat vetbollen neer en je balkon leeft het hele jaar.

Balkonieren is een pilot- project in Oldenzaal om het tuinieren op het balkon te stimuleren. Het is een samenwerking van WBO wonen, Gemeente Oldenzaal, Groei en Bloei Oldenzaal e.o., NMEcentrum  De Höfte, Natuur en Milieu Overijssel, provincie Overijssel.

Uw reactie