Algemeen

Weer twee schakelkasten beschilderd voor Schoon Oldenzaal

OLDENZAAL - Oldenzaal is sinds afgelopen zaterdag weer twee pareltjes rijker. Het StadsIdee van Clara Welhuis om schakelkasten in Oldenzaal te laten beschilderen heeft er inmiddels toe geleid dat door heel Oldenzaal veel mooie kunstwerken staan. Daarmee wordt Oldenzaal niet alleen een stukje mooier, het is tegelijk ook een mooie manier om aandacht te vragen voor een schone stad. Inmiddels is er een derde criterium aan toegevoegd: burgerparticipatie. Een buurt kan gezamenlijk een initiatief indienen voor het beschilderen van een schakelkast. 

 

Ralf ter Beek nam het initiatief voor de twee schakelkasten hoek Monnikstraat / Walstraat. Buurtbewoners en bewoners van de Citadel droegen hun steentje bij. Anne Winkelhuis werd gevraagd voor het ontwerp. Vrijdag zou een opruimactie worden georganiseerd, waar de buurt de handen uit de mouwen zou steken, maar helaas gooide corona roet in het eten. Deze dag is inmiddels opgeschoven naar het voorjaar.

Zaterdag werden de schakelkasten min of meer officieel onthuld. Clara hield een kort toespraakje, Anne gaf een korte toelichting en Ralf bedankte iedereen namens de buurt. En uiteindelijk gebeurde onbedoeld waar het beschilderen van de schakelkasten ook voor bedoeld is. Er was ontmoeting. Op gepaste afstand natuurlijk, maar er waren al mooie gesprekken.

Op beide schakelkasten heeft Anne Winkelhuis de geschiedenis van Oldenzaal op subtiele wijze weten te linken naar Schoon Oldenzaal. Zeker een kijkje waard. Op de ene schakelkast tekende Anne de kaart van Blaeu uit de 80-jarige oorlog (1568-1648). Verder staan er tekeningen met onze “Oale Grieze”, van meerdere kanten en vanuit meerdere tijden. Een reisje door de tijd met “Oale Grieze” als stralend middelpunt. Het dak van de grote schakelkast moest ossenbloedrood. De kleur van de luiken in de Plechelmus. Verf was er in die tijd immers niet, vandaar ossenbloedrood.

De kleinere schakelkast moest het beeld van de geschiedenis van Oldenzaal nog duidelijker verbeelden. Dat werd een schilderij met de Bisschopspoort ten tijde van de 80-jarige oorlog: de poort en toegangsweg met gracht ter hoogte van plein bij Tassche (kunnen we gelukkig mooi bijven zeggen) en IJssalon Van Olffen. Aangevuld met een prachtige ode aan onze “Oale Grieze” door Willem Wilmink.

Ruud Hovestad zorgde voor de digitale verwerking van alles. Een waar kunststukje om de tekeningen zo digitaal vast te leggen dat ze precies op de schakelkasten pasten. Cassign zorgde uiteindelijk voor het beplakken. Een prachtige co-productie.

“Oldenzaal wordt steeds mooier”, zei één van de voorbijgangers. Dat was een mooi compliment aan iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen. Want het klopt inderdaad. Met deze twee schakelkasten is Oldenzaal inderdaad weer mooier geworden. En we hebben er weer mooie verhalen bij om te vertellen.

Foto 1: de kaart van Blaeu.

Foto 2: “Oale Grieze”.