Algemeen

“We hadden helemaal niet door dat we al zo lang getrouwd waren”

OLDENZAAL - Het echtpaar Street-van Lies vierde afgelopen zaterdag feest. Ze waren maar liefst zestig jaar getrouwd. “We hadden helemaal niet door dat we al zo lang getrouwd waren,” zegt Michael. “We kwamen er pas achter toen de gemeente belde omdat de burgemeester langs wilde komen.”

Toen de Engelsman Michael John Street in Enschede met collega’s over straat liep, viel zijn oog op de Oldenzaalse Engelina Johanna van Lies. “Ik was met een paar vriendinnen uit in Enschede,” vertelt ze met een vrolijke blik in haar ogen. “Hij zag me en kwam achter me aan. Toen ik mijn vader over hem vertelde, dacht hij dat Michael een Italiaan was. Er waren toen veel migranten. Hij wilde dat ik hem mee naar huis nam. Dat deed ik en het eerste wat hij vroeg was of hij Italiaans sprak,” zegt ze lachend. Dat deed hij dus niet, want Michael kwam uit Engeland. Hij mocht blijven.

Hij was 2,5 jaar voor de RAF gestationeerd in Uelsen en verbleef op een kleine basis in Nordhorn. Het was zijn taak om als monteur een radartoestel in de lucht te houden. Dit zou hij nog meerdere jaren in verschillende andere landen doen. Maar eerst trouwde hij in 1962 met zijn grote liefde Engelina. Daarna ging ze met hem mee waar zijn werk hem heen leidde. Ze woonden onder andere in Duitsland, Engeland, Malta en Libië.

 Op de trouwfoto die ze laten zien, staan twee beeldschone mensen. “We trouwden op een maandagmorgen. Er was toen ook markt en die lag helemaal stil toen wij er aankwamen. Het was een prachtige dag die wel vijfhonderd gulden kostte. Dat was heel veel in die tijd,” vertelt Michael. Hij was toen twintig, zij negentien. Nu we zestig jaar verder in de tijd zijn, is de liefde nog duidelijk aanwezig.

Ze hebben zeker een gouden tip voor een goed huwelijk. “Leven en laten leven,” zegt Engelina. “En je moet elkaar wat gunnen,” vult Michael aan. Hun eerste dochter zag het levenslicht in Engeland, net als de tweeling die ze daarna kregen. Dit waren een jongen en een meisje. Uiteindelijk verhuisden ze naar Oldenzaal, waar ze nog een dochter kregen.