Algemeen

Vrouwen ontdekken rugby bij Harlequins

OLDENZAAL -  De Oldenzaalse rugbyclub De Harlequins is het jaar goed begonnen. Een grote groep vrouwen heeft zich aangemeld en er komt een heus damesteam. Trainers Tom Franken en Rudy te Grote en teamcaptains Britt en Kirsten willen er graag over vertellen.

De Harlequins zijn begonnen op Zuid-Berghuizen en hebben sinds 2012 op Sportcentrum De Thij hun clubhuis en rugbyveld. De kantine oogt net anders dan bij andere sporten: het is meer kroeg en een beetje studentikoos. Er hangt een rek van een meter of drie lang met afgeknipte stropdassen, ooit buit gemaakt op tegenstanders. Rudy: “Daar hangen echt collectors-items bij!” Tom: Rugby is een echte studentensport en -ook al oogt het voor de leek niet meteen zo- een intelligente sport. Rudy: Het spelregelboek is omvangrijk, er zijn veel regels en er is veel ruimte voor tactiek. Inzicht in het spel is erg belangrijk.”

Nieuwjaarsborrel

Tijdens de nieuwjaarsborrel is het begonnen, een aantal dames begon elkaar uit te dagen: zullen we een vrouwenteam oprichten? Dat heeft een snelle vlucht genomen. Britt: “Het idee kwam op de zaterdag van de nieuwjaarsborrel, op zondag werd de app gemaakt, op donderdag waren we al met zijn tienen en nu hebben zich totaal al 18 vrouwen aangemeld. Tom: “En we zien er graag nog dames bij komen!”

Het is niet zo dat de vrouwen meteen de competitie in rollen. Rudy: “Je bent zeker een jaar of anderhalf verder voordat je het nodige niveau hebt bereikt. Er komt veel kijken bij deze sport. Maar ik moet zeggen dat de dames het heel knap oppakken.”

Veilige sport

Rugby heeft de reputatie van een blessuresport, is dat terecht? Kirsten: “Je  komt wel eens met een blauwe plek of een stijve vinger van het veld, in ieder geval voel je na een wedstrijd overal in je lijf dat je gesport hebt. Maar vergis je niet: rugby is een veilige sport.” Tom: “Trainingen zijn opgezet met veel aandacht voor fysieke risico’s en er is intensieve begeleiding bij blessures. Als er al iets gebeurt zit onze fysiotherapeut er bovenop en je komt het veld niet op voordat het verantwoord is. Rudy: “Er zit ook veel meer systeem in de sport dan een leek kan zien bij een kluwen van rugbyspelers.”

Rudy: Heel belangrijk in het voorkomen van blessures is fitheid. Je moet scherp blijven in de wedstrijd.”

Tom: “In de rugbysport zijn respect en discipline erg belangrijk. De referee (scheids) wordt op handen gedragen en je houdt het wel uit je hoofd om tegen de ‘Ref’ in te gaan, dat geldt voor spelers en publiek.”

Rubber korrels in het kunstgras plagen de club niet, er wordt op natuurgras gespeeld. Rudy: Dat is toch het mooist, onder de modder het veld afkomen.”

Stereotypen

Welk type vrouwen kun je verwachten bij de rugby, wil je die in een donker steegje tegenkomen? Britt: “Het is een hele diverse groep, maar het zijn beslist niet alleen ‘mannelijke’ types. Kirsten: “Je hebt vrouwen die roepen “pas op voor mijn nagels” tot “laat mij lekker door de modder rollen” en alles daar tussen in. De leeftijd loopt van 16 tot … tja, zo lang je het nog kunt en leuk vindt.”

Rudy: “Onze jongste 16-jarige speelster is Nina Horstman. Ze speelt al vanaf haar zesde, die pakt zo een grote jongen aan.”

Komen de vrouwen mee in de derde helft? Britt: “Wat dacht je? We zijn als team nota bene ontstaan op de nieuwjaarsborrel! De derde helft is traditioneel heel belangrijk de rugbysport, dus ook voor ons!”

Wie interesse heeft in de rugbysport kan contact opnemen met evenementen@harlequins.nl voor een vrijblijvende kennismaking.