Algemeen
Vriendenstichting schenkt maar liefst vijf fietslabyrinten aan Oldenzaalse zorginstellingen
OLDENZAAL - Bij de Molenkamp vond vorige week donderdag de officiële in ontvangstneming van een spiksplinternieuw fietslabyrint plaats. Onder het genot van een hapje en een drankje werden er in totaal maar liefst vijf geschonken. De Vriendenstichting zocht sponsoren waardoor zowel de Zorgfederatie, de Zonnestraal, de Molenkamp, Gereia en Mariahof een fietslabyrint mochten ontvangen.
Mevrouw Kiewik en mevrouw Oude Egberink van de Molenkamp maakten al regelmatig gebruik van hun oude fietslabyrint. “In coronatijd was deze voor veel mensen enorm belangrijk,” legt Manon Staats, de activiteitenbegeleidster, uit. “Het was echt een uitje en een goede manier om toch even de kamer uit te komen. Het is onze bedoeling om de mensen zo lang mogelijk in beweging te houden. Buiten fietsen is voor veel mensen niet meer mogelijk en op deze wijze bouwen ze toch conditie op.
Bij het fietslabyrint zit je achter een groot scherm waar enorm veel plaatsen over de hele wereld op te vinden zijn. Dit nieuwe labyrint heeft nog uitgebreidere mogelijkheden en er zitten zelfs spelelementen in waardoor de hersens nog eens extra geprikkeld worden. De fietsroutes nemen over het algemeen vijftien minuten in beslag, maar sommige routes duren ook wel twintig minuten of een half uur. De plek waar je fietst kan je zelf kiezen. Van Oldenzaal tot Spanje tot Vancouver: je kan het zo gek niet bedenken. De mogelijkheid om bij een kruispunt links- of rechtsaf te slaan bepaal je ook zelf.
Ondanks haar eenzijdige verlamming is mevrouw Oude Egberink goed in staat om te fietsen met dit labyrint. De rolstoel kan achter de fiets worden geplaatst. Deze fiets is ook nog eens elektrisch ondersteund, waardoor het trappen niet te zwaar is. “Toen mijn dochter in Italië op vakantie was hebben we haar bestemming opgezocht. Zo kon ik daar de omgeving fietsen en wist ik waar ze was,” vertelt ze blij.
Ook bij mevrouw Kiewik komen er tijdens het fietsen herinneringen naar boven. “Je kan naar plaatsen gaan waar je vroeger op vakantie ging met de kinderen. Het zorgt ook voor gespreksstof en een stukje ontspanning.” De oude fiets staat op de derde verdieping. Hier maken ook mensen met dementie gebruik van. Veel mensen willen fietsen. “En in de winter, als de mensen niet naar buiten kunnen, wordt het nog drukker,” vult mevrouw Oude Egberink aan.
De nieuwe fiets heeft beneden in het restaurant een mooi plekje gevonden. Alle bewoners kunnen er gebruik van maken. De meeste mensen hebben hier vaak toch begeleiding bij nodig. “Meestal gaat er iemand van de zorg mee, maar dat kan ook een vrijwilliger zijn,” zegt Manon. Zij houdt zich binnen de Molenkamp bezig met welzijn en een stukje zorgtechnologie, waar het fietslabyrint ook onder valt. “Het is een ontwikkeling die zich verder uit gaat breiden,” legt ze uit. “We willen de bewoners hier graag kennis mee laten maken. Het is mooi om te zien dat er zoveel gebruik van wordt gemaakt.”
Als je het leuk vindt om de bewoners als vrijwilliger te begeleiden bij dit fietslabyrint kan je contact opnemen met vrijwilligerscoördinator Petra Aalders via 06-54955337.