Algemeen

Verjaardagbox geeft verjaardag glans

OLDENZAAL – De Verjaardagsbox, Feestbox en Sintbox zijn de ‘handelsmerken’ van de werkgroep Verjaardagsbox. De werkgroep opereert zelfstandig onder de paraplu van Impuls en zorgt voor een extraatje voor jarige kinderen in gezinnen, waar financieel geen ruimte is om de verjaardag of Sinterklaas een beetje kleur te geven.

De werkgroep Verjaardagsbox

Verjaardagsbox is al zes jaar actief met deze hartverwarmende formule en zorgt voor inkoop, boxen beschilderen, boxen inpakken en bezorgen. Veel handen maken licht werk: Verjaardagsbox heeft zo’n 30 eigen vrijwilligers. Voor het beschilderen van de boxen kan de werkgroep een beroep doen op basisscholen, voortgezet onderwijs (maatschappelijk stage) kinderdagverblijven, zorgboerderijen. Thea Oversteegen van de Verjaardagsbox: “Het leuke is: elke box is uniek en persoonlijk!”.

Dat het initiatief in een behoefte voorziet, blijkt uit de cijfers. Thea: “Per jaar gaan tussen de 300 en 400 Verjaardagboxen naar Oldenzaalse gezinnen met een minimum inkomen. Uit de reacties merken we dat we echt een verschil maken voor zo’n dag. Als een verjaardag van je kind geen feestje kan zijn, dan mist er toch iets wezenlijks? Ieder kind verdient een feestelijke verjaardag!”

De werkgroep is afhankelijk van giften en acties van particulieren, bedrijven, winkeliers en serviceclubs. Thea: “En die giften zijn  onze belangrijkste levensader. Handjes en vrijwilligers kunnen we redelijk mobiliseren maar geld is onze grootste behoefte.”

Selectie

Om in aanmerking te komen moeten de gezinnen zich aanmelden bij Het Sociaal Team, het één loket. Thea: “Het één loket is voor gezinnen met een hulpvraag. Het Sociaal Team selecteert voor ons de gezinnen die wij kunnen steunen. Dat maakt de drempel voor de gezinnen lager en wij krijgen geen privacy-gevoelige informatie.”

Verjaardagbox en Feestbox

De Verjaardagbox en de Feestbox zijn bedoeld voor dezelfde doelgroep, alleen is de Verjaardagsbox voor kinderen tot en met 12 jaar en de Feestbox voor kinderen van 13 tot en met 17 jaar. Thea: “De Verjaardagsbox bevat o.a. slingers en ballonnen, een tegoedbon voor een verjaardagstaart, maar ook tractaties voor in de klas en natuurlijk een cadeau. De Feestbox is meer op de grotere jeugd gericht, met nuttig bruikbare dingen en een cadeaubon in plaats van een cadeau. De interesses van kinderen is op die leeftijd heel wisselend, laat ze zelf iets moois uitzoeken!” De doos wordt twee dagen vóór de verjaardag bezorgd, ook door vrijwilligers.

Sintbox

Helemaal vergelijkbaar met de verjaardag heeft de werkgroep ook een box samengesteld voor Sinterklaasavond. Thea: “Het is nog een verrassing, maar vanaf dit jaar gaan we de Sintbox anders invullen dan we in voorgaande jaren deden. Er zit in ieder geval een mooi gedichtje bij.” Wie meer van het werk van de Verjaardagsbox wil weten en wie de Verjaardagbox financieel wil ondersteunen kan kijken op www.verjaardagsbox-oldenzaal.nl