Algemeen

Tandartsenechtpaar Antonin en Gusta de Kleine nemen na 25 jaar afscheid en geven hun tandartspraktijk door aan nieuwe tandartsdirecteur Eduardo en praktijkmanager Noes

DENEKAMP / OLDENZAAL – Na vele jaren met plezier te hebben gewerkt is voor Antonin en Gusta de Kleine het moment gekomen om afscheid te nemen van de tandartspraktijk in Denekamp en Oldenzaal. Na bijna een kwart eeuw gaan zij per 1 januari 2023 met pensioen. Patiënten van Tandarts de Kleine in Denekamp en Oldenzaal met openstaande behandelingen hoeven niet te vrezen; Antonin zal alle lopende behandelingen afronden.

Van toevallige ontmoeting op Groningse dansvloer tot gezamenlijke tandartspraktijk in Denekamp en Oldenzaal

Nieuwe behandelingen worden echter niet meer aangenomen. Na 25 jaar is het voor het tandartsenechtpaar tijd om te stoppen. Donderdag 15 december is de voor zowel Antonin als Gusta de laatste officiële werkdag. Antonin zal daarna nog alle lopende zaken afronden terwijl Gusta parttime jonge tandartsen gaat begeleiden in heel Nederland. Maar na 25 jaar hard werken gaat het echtpaar vooral tijd vrijmaken om te genieten van ‘de mooie dingen in het leven’. Beide wisten al vroeg dat ze tandarts wouden worden. “Ik wist het al vanaf de middelbare school”, zegt Gusta. “Bij mij kwam de wens vanaf het moment dat ik een beugel had”, lacht Antonin. Het gezamenlijke avontuur kwam ooit tot stand in hun studententijd. “We hebben elkaar in onze studententijd ontmoet op de dansvloer van een discotheek in Groningen. We waren beide tandarts in opleiding, maar wisten dat niet van elkaar. Dat was een grote toevalligheid op die dansvloer. Nadat we zijn afgestudeerd zijn we naar Duitsland gegaan. Uiteindelijk hebben we tien jaar een praktijk gehad in Duitsland. We wilden ons na deze periode graag vestigen in het oosten van Nederland. Gusta komt uit Lonneker en Antonin uit Zwolle. In 1998 kwam die kans toen in Denekamp de praktijk van Sybrand Siemerink ter overname beschikbaar kwam. In september 1998 hebben wij de praktijk overgenomen. Sybrand Siemerink had destijds op een andere locatie in Denekamp een eenkamerpraktijk. Meteen na de overname is er een nieuwe tandartspraktijk gebouwd. Uiteindelijk werd Centrum voor tandheelkunde de Kleine geopend aan de Dunantstraat 9 te Denekamp. Ook wanneer wij met pensioen zijn blijft de naam en locatie hetzelfde. Zelf zijn we met het openen van de praktijk ook in Denekamp gaan wonen. We hebben er drie jaar gewoond en zijn daarna verhuisd naar Oldenzaal waar we twaalf jaar geleden een praktijk hebben overgenomen. We kijken met heel veel plezier terug op de afgelopen jaren. 

In de loop der jaren is er veel uitgebreid. Na de overname kwam er twaalf jaar geleden een tweede locatie bij aan het St. Plechelmusplein 17 in Oldenzaal. Alles in de praktijk is uitgebouwd om te blijven voldoen aan de vraag van de patiënt. Preventie is een belangrijk speerpunt in de praktijk. Patiënten hebben meer vertrouwen en zijn minder bang door betere technieken en communicatie. In de loop der jaren hebben we een ontzettend leuk team opgebouwd. Met het team hebben we veel leuke reisjes gemaakt. Dat deden we tijdens elk lustrum, om de vijf jaar. Er waren leuke tripjes naar onder andere Lissabon en Florence, Istanboel. Onze tandarts Eduardo komt uit het Portugese Porto. Afgelopen september was de laatste reis waarbij we, met Eduardo als onze gids, naar Porto zijn geweest. We hebben het werk 25 jaar lang met heel veel plezier gedaan en kijken terug op een fijne patiëntenpopulatie en een fijn team. Wij zijn heel blij met het team dat ons altijd heeft gesteund. Het is wel echt teamwork. Onze insteek is altijd samenwerken geweest, we doen het niet met ons tweeën. Graag willen wij alle patiënten heel erg bedanken voor het vertrouwen. Wij kijken met ontzettend veel plezier terug op al die jaren”, aldus Antonin en Gusta. 

Continuïteit gewaarborgd met overname door Denteam

Het echtpaar de Kleine blijkt zich al enkele jaren te hebben voorbereid op het afscheid. We zochten iemand die Tandarts de Kleine kon voortzetten zoals het is. Het is een te grote praktijk ter overname voor éen tandarts, dus we moesten een organisatie zoeken. Het moest een authentieke praktijk blijven zoals het is, geen ‘massa sjabloon’ er overheen. Uit meerdere gesprekken bleek uiteindelijk Denteam de organisatie die bij ons paste. Drie jaar geleden hebben we de praktijk verkocht aan Denteam. Maar de patiënten hebben hier weinig van gemerkt, de naam en locaties zijn hetzelfde gebleven. De vertrouwde gezichten van het team zijn gebleven. Ook de assistenten hebben niks gemerkt van de overgang. Denteam is een jonge en zeer dynamische organisatie die er echt wat van wil maken. Daarmee is de continuïteit gewaarborgd. Tandarts Eduardo gaat samen met de nieuw aangestelde praktijkmanager Noes Tandarts de Kleine leiden. Eduardo is al een vertrouwd gezicht bij de patiënten, hij is sinds drie jaar in dienst als tandarts bij de Kleine. Hij is een zeer goede tandarts en wordt straks de nieuwe directeur. Naast Eduardo zijn ook Astrid en Beatriz tandartsen die aan de praktijk verbonden blijven en per 1 maart komt er een nieuwe tandarts bij. Wij hebben de laatste jaren Eduardo opgeleid tot tandartsdirecteur. Wij geven volgend jaar met heel veel vertrouwen de praktijk uit handen omdat het hele team achter Eduardo staat. Wij hebben vertrouwen in hem en het team”, blikken de afscheidnemende tandartsen enthousiast vooruit. 

Oldenzaalse Noes Nevels nieuwe praktijkmanager

Het enthousiasme van de tandartsen wordt gedeeld door Noes Nevels. “Ik ben ‘fonkelhagelnieuw’ bij deze praktijk. Wel heb ik ervaring in de mondzorg als praktijkmanager, daarbij heb ik bij grote praktijken gewerkt. Ik ben via Denteam hier terecht gekomen. Ik kijk heel erg uit naar deze functie. Vanaf het moment dat ik hier binnenstapte was er al een heel warm welkom en voelde me thuis. Het is heel leuk dat er twee locaties zijn. Een in Oldenzaal waar ik geboren ben en nog altijd woon, en een in Denekamp waar ik veel affiniteit mee heb. Het is leuk om kennis en expertise uit te rollen en op te doen binnen het team om samen door te groeien in de toekomst. Helaas vertrekken er twee dijken van tandartsen, maar het is belangrijk om te weten dat, zoals Antonin en Gusta al zeiden, de praktijk zoals die is gewoon blijft bestaan. Het wordt geen klinisch geheel, dat past niet bij Denekamp. De vertrouwde Tandarts de Kleine blijft gewoon bestaan, ook qua naam en personele bezetting. Ik ben een ‘nieuw gezicht’, maar voor de rest zijn er vertrouwde gezichten. Het team, de kwaliteit en sfeer blijven hetzelfde. De patiënten krijgen de dienstverlening zoals ze gewend zijn. Daarbij zijn we heel blij met Eduardo. Er is in Nederland een chronisch tekort aan tandartsen. Omdat veel tandartsen zich gaan vestigen in de regio waar ze gestudeerd hebben is dat probleem in het oosten en noorden nog groter. Daarom werken er nu binnen de mondzorg veel mensen uit het buitenland die heel welkom zijn. Iemand met commitment zoals Eduardo, die zich erin vastbijt, daar moet je echt heel blij mee zijn. Dat vertaalt zich ook in de patiënten wat wij zien”, aldus Noes.

Portugees Eduardo Jorge nieuwe tandartsdirecteur

De Portugees Eduardo Jorge, patiënten mogen Eduardo zeggen, is al een vertrouwd gezicht binnen de Denekampse tandartspraktijk. In uitstekend Nederlands verteld de aanstaande tandartsdirecteur hoe hij van Porto in Denekamp verzeild is geraakt: “In tegenstelling tot de meeste mensen vond ik het altijd leuk om naar de tandarts te gaan. Ik wist altijd al dat ik later in de zorg wou werken met een beroep waarbij ik contact met mensen kon hebben. Ik wou van jongs af aan al wel arts worden. Toen ik 15 jaar was werd het specifiek dat ik tandarts wou worden. In Portugal ga je als je 18 bent naar de universiteit, drie jaar daarvoor kies je op de middelbare school al een profiel en vakgebied dat past bij de universiteit waar je heen wilt. Toen heb ik besloten dat ik tandarts wou worden. Uiteindelijk ben ik op de universiteit van Porto afgestudeerd als tandarts. Vanaf 2015 mocht ik mij officieel tandarts noemen. In Portugal heb ik 2,5 jaar gewerkt als tandarts. Toen wou ik een nieuwe persoonlijke professionele uitdaging aangaan. Vervolgens heb ik besloten om naar Nederland te komen om die uitdaging aan te gaan. In 2018 ben ik in Nederland komen wonen en werken als tandarts en in september 2019 ging ik aan de slag bij Tandarts de Kleine waar ik sindsdien mijn vaardigheden blijf versterken. Naar mijn mening was deze praktijk de kans om me verder te ontwikkelen als tandarts. Sinds het begin heb ik dat hier kunnen vinden in een goed team. Hier heb ik altijd de mogelijkheden gehad om klinisch beter te worden, ook met behulp van Antonin en Gusta. De samenwerking is altijd prettig. Ik kreeg altijd begeleiding bij meerdere behandelingen en Antonin en Gusta hebben de taken voor mij steeds meer uitgebreid. Ze hebben er echt naartoe gewerkt met taken om mij zover te krijgen om het alleen te kunnen doen. Dat is de reden dat ik voorbereid ben om deze functie op mij te nemen. Ik had altijd het goede gevoel, vanaf het eerste gesprek tot nu. Ik ben erg blij met de praktijk. Voor de toekomst hoop ik dat wij niet stagneren. In de eerste instantie kijk ik daar positief naar uit. Het is jammer dat Gusta en Antonin niet meer aanwezig zijn op de praktijk. Maar ik geloof dat ik goede kwaliteit en stabiliteit kan leveren met de rest van het team. Dat kunnen wij garanderen voor de komende jaren. Samen gaan we ervoor zorgen dat de praktijk meegaat met de tijd en innovaties. Dat binnen dezelfde warmte die de praktijk kent.”

Denekamp

Dunantstraat 9, 7591 AZ  Denekamp 

T: 0541 - 35 26 71

Oldenzaal

St. Plechelmusplein 17, 7571 EG  Oldenzaal 

T: 0541 - 52 08 08

www.tandartspraktijkdekleine.nl

info@tandartspraktijkdekleine.nl

Reacties

Antonin en Gusta zijn hele fijne mensen en zeer ervaren tandartsen. Altijd een zeer plezierig contact gehad en ik wens ze veel gezondheid en mooie jaren om te genieten van hun pensieon.