Algemeen

Stichting Oldenzaalse Musea is Erfgoed-ster 2020 en wint 10.000 euro

OLDENZAAL - Samen met Aanstreekelijk heeft de stichting Oldenzaalse Musea een mooie prijs van 10.000 euro in ontvangst mogen nemen. Ze wonnen de Erfgoed Sterren wedstrijd van het Oversticht in de categorie “Anders Boeren”. Zowel het publiek als de jury bleken vertrouwen te hebben in het door hun ingediende plan “Eten met de kennis uit de 17e en 18e eeuw”.

In museum het Palthe Huis werd de cheque door gedeputeerde Roy de Witte overhandigd aan directeur Sandra Schipper en Jos Olde Hanter, vader van Koen, de oprichter van Aanstreekelijk. Roy de Witte: “Het plan draagt bij aan de realisatie van de voedselketens van de toekomst met erfgoed als motor. En dat is precies de bedoeling.”In totaal werden er acht plannen ingediend. De stichting Oldenzaalse Musea won uiteindelijk van twee andere genomineerde projecten.

Een Aanstreekelijke maaltijdbox

Dat is een eigentijdse box vol lokale en pure geschiedenis aan voedsel. We koken nog steeds met producten van vroeger en veel mooie recepten zijn bewaard gebleven. Het plan wil de geschiedenis en tradities rondom voedsel op een duurzame manier verbinden aan de bewoners van nu. Door een Aanstreekelijke maaltijdbox te bestellen maak je kennis met lokale producten en word je vanuit de historie meegenomen in gerechten en smaken. Erfgoed is niet alleen iets kwetsbaars, maar kan dus ook ingezet worden voor andere dingen.


In spanning afwachten

De jury van het Oversticht ging bij alle initiatiefnemers op bezoek voor een presentatie. De Jury zag de meeste potentie in het plan van de stichting Oldenzaalse Musea. Op dinsdag 16 juni kwamen ze de winnaar om 15.00 uur verrassen met het de uitslag en een cheque met het mooie geldbedrag. De andere deelnemers blijven niet met lege handen achter, maar krijgen via Kennispoort in Zwolle professionele begeleiding bij de verdere ontwikkeling van hun plan.