Duurzaam Thuis Glimlach

Algemeen

STAP geeft deel vrijwilligersprijs door aan ‘Tricot Tieten’

OLDENZAAL – In december vorig jaar werd in het kader van de vrijwilligersprijzen de Gouden Boeskool uitgereikt aan Stichting Tandem en Aanhanger (STAP). Aan deze prijs was een bedrag van 1.000 euro verbonden, waarvan 750 euro voor de eigen organisatie en 250 euro door te geven aan een goed doel binnen Oldenzaal. Dat goede doel werd: Tricot Tieten.

STAP

De ontlading was groot toen vorig jaar december in De Bond werd bekendgemaakt dat Stichting Tandem en Aanhanger de Gouden Boeskool had gewonnen, de Oldenzaalse vrijwilligersprijs voor organisaties. STAP bestaat negentien jaar en zet zich in voor mensen met een beperking. Zij doet dit door aangepaste vervoermiddelen ter beschikking te stellen. De aanhanger kan gebruikt worden voor rolstoelen, driewielers of scootmobielen, zodat de berijder verder van huis kan komen, bijvoorbeeld tijdens vakanties. Zo zijn er ook opvouwbare scootmobielen, die in een personenauto passen en zo de actieradius kunnen vergroten. Daarnaast heeft STAP een tandems en duo-fietsen, waardoor mensen erop uit kunnen. Alles is op basis van uitleen, dus zonder kosten.

Tricot Tieten

Knitted Knockers of Tricot Tieten zijn gebreide (of gehaakte) borstprotheses.  Ze zijn een comfortabel alternatief voor de vaak zware en ’s zomers warme siliconenprotheses. Ze kunnen in een gewone bh of badpak gedragen worden. Ze zijn licht, zacht en wasbaar en in alle kleuren en maten te krijgen.

Het idee komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het zich al jaren heeft verspreid door alle staten.  Ook in Nederland ontstond in 2017 spontaan een netwerk van vrouwen die zelfstandig of in groepjes, gratis borstprotheses en andere producten wilden maken voor ieder die ze nodig heeft.

Lies Koster is met Tricot Tieten een onderdeel van dit netwerk en levert ze vooral in Overijssel, maar ook aan mensen elders in Nederland. Ze maakt zelf gebreide borstprotheses in alle maten en allerlei kleuren, maar ze heeft ook vrijwilligsters die voor haar initiatief breien.

Op de site www.tricottieten.nl vindt u behalve het bestelformulier ook de patronen voor wie zelf graag een paar borstprotheses wil breien en veel tips en andere informatie.

Ook Tricot Tieten gaat uit van een kosteloze beschikbaarheid. Lies Koster: “De protheses zijn gratis maar natuurlijk zijn donaties erg welkom, voor garen en vulling maar ook verpakkings- en verzendkosten. Het gebaar van STAP is zeer welkom!”

Jeanet Steenbeeke is verbonden aan STAP maar weet uit eigen ervaring dat Tricot Tieten een goede en comfortabele oplossing kunnen zijn. Het idee van gratis verstrekking vindt ze ook heel essentieel. Jeanet: “Als je in een traject van borstkanker terecht komt, word je met veel extra kosten geconfronteerd. Voor wie het niet breed heeft is Lies haar initiatief zeer welkom.”

Oproep

Beide organisaties voorzien in een belangrijke behoefte hoewel niet voor iedereen zichtbaar. De vrijwilligersprijzen zijn een schot in de roos. Waar is verder behoefte aan? Jeanet: ”We zoeken nog wel enkele vrijwilligers die als ‘fietsmaatje’ op de tandem of duo-fiets willen helpen. Daarnaast hebben we dit jaar inkomsten moeten missen omdat de jaarlijkse lotenactie op de Boeskool is Lös niet kon doorgaan.” Lies: “Ik zou graag willen dat het bestaan en de voordelen van Tricot Tieten meer bekendheid en acceptatie krijgt. Er is nog te weinig over bekend!”

Dit jaar geen uitreiking vrijwilligersprijs

Ieder jaar wordt er rondom de Nationale Vrijwilligersdag op 7 december, de Vrijwilligersprijs Oldenzaal uitgereikt. Een feestelijke avond met een prijs voor een organisatie of vereniging die vrijwilligerswerk uitvoert in en rond Oldenzaal. Ook is er een prijs voor een bijzondere vrijwilliger. Helaas loopt het dit jaar allemaal anders en kan er door alle maatregelen rondom het Coronavirus, geen uitreiking plaatsvinden zoals voorgaande jaren. Impuls en de Gemeente Oldenzaal bedankt alle vrijwilligers daarom via een attentie per post. Vrijwilligers zijn immers van onschatbare waarde! Op deze manier wil de Gemeente Oldenzaal toch alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar.