Algemeen

Proeflokaal met bierbrouwerij
Er brouwt iets moois in de Almelose binnenstad

ALMELO - ‘Hier brouwt iets moois…’ is duidelijk te lezen op het bord voor het voormalig pand van Joldersma aan de Grotestraat. De bedoeling is dat volgend jaar hier een proeflokaal met bierbrouwerij wordt geopend. De mannen achter dit idee, Menno de Braak en Marco Schonewille, hebben er veel zin en vertrouwen in. 

Menno de Braak runt inmiddels twee jaar bierbrouwerij Zwarte Parochie. Vanaf dat hij begon met brouwen borrelde bij hem al het idee van een eigen brouwerij. Maar hij wilde dit niet alleen doen. In Marco Schonewille van slijterij Het Promillage vond hij zijn compagnon. “Als je een eigen brouwerij hebt, kom je niet veel meer aan brouwen toe”, weet Menno inmiddels. “Je bent veel tijd kwijt aan de verkoop. Als ik het zou doen, dan kan je het beste direct uit de tank in het glas schenken. Dan moest er worden toegewerkt naar een proeflokaal. Met Marco kan ik goed sparren, vanaf het begin is er een klik.” Zo is het idee van een brouwerij met proeflokaal en slijterij ontstaan.

De twee Almelose mannen willen samen hun kennis en ambacht inzetten, in het pand aan de Grotestraat. Het pand is helemaal gestript, alleen de buitenkant staat er nog. Aan de kant waar TUI zat, is honderd vierkante meter gereserveerd voor de slijterij van Marco. Waar voorheen Joldersma zat komt een proeflokaal van honderd vierkante meter met de lekkerste bieren. Achter het proeflokaal komt de brouwerij. “Je kan vanuit het proeflokaal dus rechtstreeks in brouwerij kijken en het hele proces bewonderen. Wij willen minimaal twintig tapkranen met speciaalbieren die op ambachtelijke schaal gebrouwen worden en elke keer weer beter en gevarieerder worden.” De bedoeling is dat de gasten naast deze bieren ook kunnen genieten van een lekker stukje bierbostelbrood, droge worst van Skier Wöske, Vondelkoeken en andere lekkernijen die op de kaart staan. 

Voor het hele concept is minimaal 120.000 euro nodig. “We kunnen dan het proeflokaal openen met een minimale inrichting”, weet Menno. “Gaat het bedrag richting de 200.000 euro dan kunnen we nog sneller meer bieren brouwen, een mooi terras maken en het proeflokaal leuker inrichten.”

Om de verbouwing te kunnen bekostigen, hebben de beide heren samen een crowdfundingsactie opgezet. “Een lening krijg je niet als je horeca wilt financieren. Dat is echt een ‘mission impossible’. Vooral als startende ondernemer. Door een crowdfunding krijg je veel ambassadeurs die achter je plan staan. Zij willen ook een leuk plekje in Almelo.” In ruil voor hun financiële steun krijgen de geldschieters er bier voor terug. Of hun geld. “Afhankelijk van het bedrag ontvangen ze elke maand een of meer van de nieuwste bieren per maand of een whiskey plank.” 

Inmiddels heeft de eerste actie onder vrienden en bekenden een kwart van het startbedrag opgeleverd. Nu is het aan de rest van Almelo en iedereen die een proeflokaal met bierbrouwerij in Almelo zien zitten om te helpen. “We hebben eerst in onze eigen kring een rondje gedaan. Het is fijn om te merken dat er animo voor is. Met het proeflokaal kunnen we Almelo mooi op de kaart zetten.” Wie Menno en Marco willen steunen, of meer informatie wil, kan kijken op crowdaboutnow.nl/campagnes/zwarteparochie. De Almelose ondernemers staan ook op de Doelenmarkt, op zondag 11 december, met bieren, drank uit de slijterij en folders en flyers.

Zoals het er nu uitziet zal in februari 2023 de vloeren worden gestort. “Dan kunnen we erin, de boel opbouwen.” Menno verwacht dat daar een maand of 3, 4 voor nodig is. “We hopen voor de zomervakantie de deuren van ons proeflokaal met bierbrouwerij en slijterij te openen.”