Algemeen

Prijsuitreiking Kunst in de Etalage: vakjury en publiek gelijkgestemd

OLDENZAAL – Afgelopen zondag werden de winnaars van ‘Kunst in de etalage’ bekend gemaakt. De jury vakprijs èn de publieksprijs werden gewonnen door kunstenares Brenda Huuskes en Bloemsierkunst Marion. 

Oordeel vakjury

 

Voorzitter van de vakjury Hedwig de Bruijn had de volgende toelichting op de keuze van de winnaar:

 

“Wat een bijzonder mooi geheel deze etalage! De bijzondere materialen, planten en bloemen van Bloemsierkunst Marion brengen een sfeervolle setting aan bij de prachtige kleurrijke werken van Brenda Huuskes. Een uitgebalanceerde compositie met een bijzondere eenheid qua kleur.

 

Het rijke kleurenpalet komt je warm tegemoet. Herfstachtig, Maar ook met frisgeel en roze. Dat geeft extra diepte en helderheid aan de kleuren. Het licht in de etalage ondersteunt dit nog eens op een spannende wijze. Het geheel krijgt hierdoor een mysterieus tintje.

 

De schilderwerken bevestigen dit gevoel. Het gezicht van de dame verscholen in haar omslagdoek; wie is zij? Ze oogt vriendelijk maar ook onbereikbaar.

De dame links is van een hele andere orde, maar past goed in het geheel. De spannende uitsnede van dit werk met de prachtige lichtval. Het geeft je het gevoel bekeken te worden van achter de holle bamboestengels. Het geeft spanning in deze etalage.

Het werk rechts ook weer heel anders qua stijl, maar steeds is het werk vriendelijk en spannend.

De werken hebben hierdoor eenheid, net als door de kleuren.

 

De materialen van Marion ondersteunen het werk van Brenda in hun spanning en kleur. De prachtige sierbloemen, potten en vazen, de natuurlijke materialen als bamboe en hout. Het geheel geeft een nieuwe eenheid. De gehele etalage is één groot kunstwerk geworden en vertelt een verhaal.

We worden al kijkende meegenomen in Oosterse sferen. We dromen weg naar het gevoel van 1001 nacht; rijk, intens, warm en mysterieus. Het leidt ons voor even af van de huidige dagelijkse werkelijkheid.

 

Hier is volop ruimte gegeven aan elkaar in duidelijke afstemming, harmonie en respect voor ieders te etaleren en exposeren materiaal. Kunst en bloemsierkunst komen hier beiden optimaal tot hun recht en in gezamenlijkheid wordt de etalage naar een hoger plan getild. Een prachtig voorbeeld van hoe kunst en winkelwaar elkaar kunnen versterken in goede samenwerking met elkaar.”

 

Prijs publiekstemmer

 

Onder de publiekstemmers werd ook een winnaar bekendgemaakt. José Voogsgeerd uit Glanerbrug won een kunstwerk van Aiwa Froeling, de winnende kunstenares es van vorig jaar.

 

Foto 1: Marion (links) en Brenda, dubbel winnaars.

Foto 2: Publiekstemmer José (Links) en Aiwa.

Foto 3: de winnende combinatie kunst en etalage.