Algemeen

Peter Benneker ontvangt Orde van Verdienste 2020

DE LUTTE - Voor de 42e keer reikte het bestuur van carnavalsvereniging De Bosdûvelkes onlangs tijdens de laatste galazitting de Orde van Verdienste voor De Lutte uit. De erkenning is voor iemand die zich langdurig geheel belangeloos inzet voor de samenleving. Dit jaar werd Peter Benneker de onderscheiding toegekend voor al zijn vrijwilligerswerk in De Lutte. 

Uitgerekend op zijn laatste avond als spreekstalmeester van de Lutter Gala’s werd hij door het bestuur verrast. Zijn lijst van activiteiten voor het dorp is lang. Zo had hij jarenlang zitting in de ouderraad van de Sint Plechelmusschool, was hij actief in het CDA-werkverband, speelde jarenlang hulpsint en nam het initiatief voor ‘Rock around the dog’; een muziekspektakel in alle kroegen van De Lutte dat nu ‘4-Live De Lutte' heet. Maar hij deed meer: hij was de eerste en 12 jaar lang voorzitter van de Lutter wielerclub en al jarenlang is hij een van de veilingmeesters op de Hellehondsdagen. Peter was ook initiatiefnemer van de fantastische avonden ‘De Lut’s got talent’. Een echte coming up is het dorpstheater waar hij mede aan de wieg stond. Zo organiseerde Peter samen met anderen de Eerste Lutter Oudejaars Conference.

Een prachtig succes was afgelopen zomer het festival: ‘Zölf Met Nemm’n' in ons openluchttheater. Voor de Bosdûvelkes was hij jeugdgraaf, voorzitter van de jeugdcommissie, in het millenniumjaar adjudant van de jubileumgraaf en 11 jaar lang de presentator van de gala’s. "Kortom, Peter is een podiumdier (of man met gevoel voor theater), heeft energie voor tien en een groot hart voor De Lutte."

 

Gravin Miriam speldde hem het kleinood op terwijl graaf Dirk de Oorkonde voorlas. Zijn vrouw Enny ontving een bos bloemen. De daaropvolgende ovatie van de volle zaal onderstreepte de keus van De Bosdûvelkes.