Algemeen

Oudste inwoner van Oldenzaal wordt 104

OLDENZAAL - Oldenzaals oudste inwoner, mevrouw Thea Oude Elferink-Berentsen, is vorige week donderdag 104 geworden.

Was er een jaar geleden nog een groot feest ter gelegenheid van haar 103e, dit jaar gaat de verjaardag relatief in stilte voorbij. “Wat dat betreft is het een rot-tijd” vindt Thea. Aan kaartjes en bloemen geen gebrek. Thea: “De contacten die mis ik wel erg.” Haar man Jan is in 1999 overleden, sindsdien woont ze zelfstandig in haar woning aan de Breukersmolen. Met haar man kreeg ze twee zoons, ze heeft inmiddels twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Thea Oude Elferink werd geboren in Gramsbergen in een gezin met 5 kinderen: 3 jongens en 2 meisjes. Ze was de oudste. Haar vader was van beroep commies. Na de lagere schooltijd in Oldenzaal ging ze in betrekking in Enschede en werkte daarna als naaister in de confectie bij de gezusters Borst en later ook bij de firma Molkenboer. Ze was plichtsgetrouw en heel goed in haar vak!

Hobby

Muziek speelde al vroeg een rol in haar leven Ze kreeg pianoles bij de nonnen- wat heel bijzonder was voor die tijd. Zij werd als pianiste gevraagd in een muzikaal ensemble waar ze Jan leerde kennen die later haar man zou worden. Vaak speelden ze samen in een band bij bruiloften en partijen en in restaurants. Ook werd zij lid van de Oldenzaalse Operette Vereniging. Haar eerste optreden was als koorlid in ‘Der Zigeunerbaron’. Jan had een dubbele pet op: speelde soms als violist in het orkest of had een komische rol op het toneel. Ze hadden met hun muziekvrienden ook veel plezier in het cabaret van mevr Stappers-Vürtheim. dat was een leuke tijd!

Uitleenbibliotheek

Na het trouwen in 1940 betrokken Jan en Thea een nieuw gebouwd huis aan de Deken Scholtenstraat. Het was oorlog. In de Bentinckstraat had opa Oude Elferink sinds 1926 een boekbinderij. Jan vond daar werk en nam het bedrijf later van zijn vader over. Na de verbouwing van de werkplaats verhuisden Jan en Thea ook naar de Bentinckstraat. Later kwam ook haar zoon Harrie als versterking in de binderij. Thea was druk: ze hielp zoveel ze kon in de binderij veelal bij spoed karwijtjes, ook startte ze haar eigen bedrijf: een uitleenbibliotheek. Zelf heeft ze een halve bibliotheek uitgelezen, was vooral geïnteresseerd in historische boeken. Vele Oldenzalers kwamen voor een paar centen boeken bij haar lenen. De licht sexueel getinte boeken kwamen onder de toonbank vandaan; het was een preutse tijd! Tot op hoge leeftijd werkte Thea ook nog bij V&D op de lampenafdeling in Enschede.

Blijf bewegen

Ook al is haar mobiliteit na een gebroken heup jaren geleden verminderd, toch blijft ze in beweging. Thea: “Ik doe ’s morgens mijn oefeningen en loop dagelijks een rondje. Als het buiten slecht weer is ga ik binnen bewust een aantal keren op en neer. Als ik stop met bewegen, dan ben ik opgegeven!” Ook geestelijk blijft Thea actief. Ze leest en puzzelt volop en ze houdt het dagelijkse nieuws bij. Thea: “Ik lees de krant van A tot Z, maar ik moet wel zeggen dat ik ook wel eens flauw wordt van alle bericht. Als iedereen nou eens deed wat die moet doen, dan zou het stukken beter gaan in Nederland.”

104 jaar

Thea dacht altijd dat ze niet oud zou worden. Vanaf haar 90e werd haar verjaardag groots gevierd met haar kinderen, kleinkinderen en achter- kleinkinderen. Haar achterkleinkind Olivier riep op haar honderdste: “oma, U wordt 104!”. En -tot haar eigen verbazing- is haar dat gegeven…

Uw reactie