Algemeen

Onthulling eerste Twentse knooppuntenfietsbord met historisch verhaal én vertaling Herman Finkers

TWENTE - Op maandag 4 oktober werd het eerste Twentse fietsknooppuntbord mét historisch verhaal gepresenteerd. In totaal komen in Twente ruim 600 borden te staan met unieke verhalen over de betreffende locatie. Deze verhalen zullen ook in het Twents te lezen zijn, in een hertaling van Herman Finkers.

Het Twentse fietsroutenetwerk bestaat uit ruim 600 knooppunten die zijn voorzien van panelen met informatie en een kaart. Aan die panelen worden nu historische verhalen toegevoegd mét vier vertalingen: Twents, Nederlands, Duits en Engels. Centraal staan bijzondere gebeurtenissen en personen die betrekking hebben op de locatie van het bord. Op deze manier willen de initiatiefnemers de relatie tussen inwoners van Twente en hun leefomgeving versterken.

Het eerste fietsbord in nieuwe stijl staat aan de Morshoekweg in Hengelo, naast de golfbaan van Golfclub Driene (knooppunt 54). Het verhaal op dit bord gaat over de Haaksbergse textielfabrikant Henny Jordaan (1899-1995), de eerste golfspeler in Oost-Nederland met handicap 0. Hij stond erom bekend dat hij elke wedstrijd met een pijp in zijn mond speelde.

Het bord is op 4 oktober om 16:00 onthuld bij knooppunt 54. De kleinzoon van Jordaan mocht het bord onthullen. Ook Herman Finkers (cabaretier), Vincent Robijn (Historisch Centrum Overijssel) en Benno Brand (portefeuillehouder Vrijetijdseconomie Regio Twente) hebben het woord gevoerd. 

Het project is initiatief van Twentehoes/Overijsselacademie, Routenetwerken Twente en de stichting Stad en Regio. De drie partijen werken samen met lokale historische verenigingen, die helpen bij het vinden van verhalen over de 600 fietsknooppunten. Het project wordt mede gefinancierd met een Europese LEADER-subsidie voor plattelandsontwikkeling.

 

INHOUD EERSTE BORD

De golfer met de pijp

Wat golfen en pijproken met elkaar te maken hebben? Alles, volgens de Haaksbergse textielfabrikant Hendrik Willem (Henny) Jordaan. In de beginjaren is hij vaste bespeler van de negen-holes-baan, die de Twentsche Golfclub in 1926 hier aanlegt. Het terrein is beschikbaar gesteld door de Hengelose industrieel Dikkers, bewoner van villa De Belder aan de overkant van de Enschedesestraat.

Als Henny Jordaan op de baan staat, heeft hij altijd een pijp in de mond. Zijn spel heeft er niet onder te lijden. Integendeel: tijdens een golfronde in 1943 op de baan hiernaast weet hij zijn golfhandicap tot nul te verlagen. Hij is de eerste speler in Oost-Nederland die dat lukt. Jordaan groeit uit tot een nationale topper en komt diverse keren uit voor het Nederlandse golfteam tijdens internationale wedstrijden. Een tijdlang is hij vicevoorzitter van de Nederlandse Golf Federatie. En altijd is er die onafscheidelijke pijp in zijn mond.

Henny Jordaan overlijdt in 1995 op 96-jarige leeftijd. Zijn textielfabriek in Haaksbergen, waar op het hoogtepunt meer dan duizend mensen werkten, bestaat dan al niet meer. Twee jaar na zijn dood verhuist de Twentsche Golfclub naar een 18-holes-baan op landgoed Twickel in Ambt Delden. De gebruiker van het terrein is sindsdien Golfclub Driene.  

Met dank aan Marcel Kienhuis/Twentsche Golfclub

 Den Golf-spöller met de piep (hertaling Herman Finkers)

Wat hebt golfspöllen en pieproken met mekaar van doon? Alns, a’j Hendrik Willem Jordaan, den ze ok wa Henny neumt, vroagt. Hee is nen textielheer oet Hoksebarge. In de beginjoaren was hee vasten bespöller van de golfbaan dee de Twentsche Golfclub hier in 1926 anleg. Dikkers, nen Hengeler industrieel, hef ’n stuk groond vriejmaakt dat ze doarveur broeken majt. Den Dikkers wont in villa De Belder an’n oawerkaant van de Eanskestroat.

As Henny Jordaan op de baan steet hef he aait ne piep in’n moond. Hee spölt der niks meender um. Iej zollen hoast zeggen, ’t is aansum: hee brech zienen golfhandicap truw töt nul. Hee is’n eersten golfspöller in Oost-Nederlaand den dat veur mekaar krig. Hee wordt a rap nen nationalen topper en biej internationale wedstrieden kump he verscheidne moalen oet veur et nationale golfteam.

Henny Jordaan kump in 1995 oet de tied. Hee is dan 96 joar oald. Et fabriek van em in Hoksebarge besteet dan a nich meer. In de beste joaren hebt doar meer as doezend man wearkt.

Twee joar noa’n dood van Jordaan verhuust de Twentsche Golfclub noar ne 18-holesbaan op et laandgood Twickel in Ambt Dealden. Golfclub Driene döt noe golfen op et oale terrein. 

Met daankzeggen an Marcel Kienhuis/Twentsche Golfclub