Algemeen

Oldenzaals oudste oorlogsveteraan geëerd

OLDENZAAL – In de ochtend van Bevrijdingsdag is een delegatie van het bestuur van Stichting Veteranen Oldenzaal naar de woning van Gerard van Diejen (93) gekomen om deze oudst levende veteraan van Oldenzaal in het zonnetje te zetten.

Bevrijdingsdag 2020 zou een bijzonder evenement worden en groots worden gevierd. 75 jaar na dato was hèt moment om feest te vieren en de veteranen dankbaarheid te tonen voor hun wereldwijde inzet voor vrede, vrijheid en veiligheid. Door het Corona-virus is Bevrijdingsdag helaas stilletjes voorbijgegaan.

Verrassing

De Stichting Veteranen Oldenzaal wilde echter het eren van de oudste veteraan van Oldenzaal niet zomaar voorbij laten gaan. Ze organiseerde een kleinschalig verrassingsbezoek om Gerard toch in het zonnetje te kunnen zetten. Voorzitter Willy Brons en secretaris Stephanie Hulsman-Schipper, beide ook veteraan, togen naar de Scholtenhof, waar Oldenzaals oudste veteraan woont. Buiten, in een coronaveilige opstelling, werd Gerard toegesproken door Willy Brons en Stephanie Hulsman-Schipper. Stephanie overhandigde hem een boek over Twente in de oorlogsjaren en een grote bos bloemen. Vervolgens werd Gerard toegezongen door Stephanie en Miranda oude Griep: beide maken deel uit van het zangtrio The Crèmes Brulettes. Samen zongen ze voor Gerard het beroemde lied van Vera Lynn ‘We’ll meet again’. Gerard was zichtbaar geroerd. Hij gaf ook aan dat het lied veel herinneringen bij hem naar boven bracht. Hij dankte de bestuursleden van de Stichting voor het bijzondere moment en daarbij ook alle andere veteranen van Oldenzaal.

Gerard van Diejen

Gerardus van Diejen (Gerard) is de oudste geregistreerde veteraan van Oldenzaal en is 93 jaar. Hij maakte de Tweede Wereldoorlog als tiener mee en heeft toen ook ondergedoken gezeten. Na de bevrijding op 5 mei 1945 vertrok Gerard als marinier om ingezet te worden in de strijd tegen Japan. Hij was toen 18 jaar oud. Gerard vertrok vanuit Schotland (Plymouth) naar Amerika per landingsvaartuig. Doordat Japan capituleerde waren ze echter niet meer nodig voor de strijd tegen Japan maar werd hij uitgezonden naar Nederlands-Indië. De reis van Norfolk (USA) naar Nederlands-Indië vond plaats met een tot troepenschip omgebouwd vrachtschip van de Holland-Amerikalijn “de Noordam”. Hij maakte deel uit van een beveiligings-peloton van het korps mariniers, en maakte het conflict van dichtbij mee. Gerard heeft op diverse plekken in Nederlands-Indië gediend, en is uiteindelijk na een kleine drie jaar in maart 1948 teruggekeerd naar Nederland. In augustus 1948 heeft hij de dienst verlaten.

Gerard had na zijn diensttijd moeite om zijn draai weer te vinden. Na enige tijd is hij bij de textielfabriek van Gelderman aan de slag gegaan. Eerst als arbeider, maar uiteindelijk werd hij chef van de stalingkamer. Hij is in 1960 vanuit Hengelo in Oldenzaal komen wonen. Gerard heeft zijn vrouw verloren in 1993, heeft 2 dochters en 4 zoons, 7 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen.

Ten behoeve van het conflict in Nederlands-Indië zijn ca 200.000 Nederlandse militairen ingezet. Ruim 6100 daarvan zijn gesneuveld. Gerard herdenkt zijn gevallen kameraden nog altijd.