Algemeen

Oldenzaal sterk vertegenwoordigd in Miss Teen of Overijssel

OLDENZAAL – Op 12 mei vindt in het Theaterhotel Almelo de verkiezing van Miss Teen of Overijssel plaats. Er zijn 15 finalisten, waarvan er maar liefst 4 in Oldenzaal wonen. Ruim een kwart van de Overijsselse schoonheid is dus in Oldenzaal te vinden! De Oldenzaalse finalisten zijn: Yara Caunter, Danthe Scholten, Joyce Scholten (nee, géén zussen) en Babette Peters. Druk, druk zijn ze: na een fotosessie op de zaterdagmorgen doen ze hun verhaal.

Yara (16) zit in de 5e klas HAVO op het Twents Carmellyceum. Ze werkt daarnaast bij Le Sourire en doet veel aan fitness. Yara heeft nog geen specifieke toekomstplannen en wat de Miss Teen titel betreft is ze heel nuchter: “Ik ga er gewoon voor. Winnen zou top zijn, maar het meedoen vind ik ook al heel mooi.”

Danthe (17) zit op het TCC Potskampstraat en werkt daarnaast in een AH-supermarkt. Ze sport veel en is groot paardenliefhebber. Wat haar toekomst betreft weet Danthe nu nog niet precies wat ze wil gaan doen , ze wil nu haar best gaan doen voor de verkiezing en daar vooral veel van leren. Voor later ziet ze een eigen bedrijf wel zitten: “Ik vind het fijn om zelf mijn plan te kunnen trekken.”

Joyce (16) doet ROC Sociaal werk, doet veel aan fitness en heeft een bijbaantje bij de Wilmersberg. Mocht ze doorbreken dan weet ze nog niet precies wat ze gaat doen, maar: “Ik denk dat ik dan iets zou gaan doen in meidenwerk, er zijn veel kwetsbare meisjes die hulp kunnen gebruiken.”

Babette (17) doet ROC Vestigingsmanagement, sport veel en Babette houdt van winkelen en leuke dingen doen met haar vriendinnen. Ze heeft (ook) een baantje bij de Appie. Ze wil zich later gaan toeleggen op mode en de AMFI-opleiding volgen: mode en economie. Als het erin zit wil ze ooit een eigen mode-label opzetten.

De aanleiding voor deelname is verschillend. Yara heeft zichzelf aangemeld, Babette en Danthe zijn ‘gescout’ door de Miss Intercontinental  van 2018, Michelle van Somsbeek, en  Joyce is gescout door Monique Zomer.

Wat moet je er voor doen en laten?

Met een leuk koppie ben je er nog niet! Er zijn diverse trainingen en instructies. Sport is belangrijk, want een goede conditie betekent een goede uitstraling, daarnaast vraagt soepel bewegen op de catwalk om een goede beheersing van je lichaam. Ook voedingspatroon moet je veel aandacht geven, wil je er goed uitzien. En wat te denken van hakken van 12 centimeter hoog? Daar loop je ook niet zo op weg. Één van de sponsoren, Trifora, biedt tot de finale wekelijkse trainingen, waarbij alle Overijsselse finalisten verwacht worden in Enschede.

Wat zijn de criteria bij het bepalen van de winnaar?

Danthe: “Natuurlijk is dat voor een deel je uiterlijk, maar ook in de zin hoe je je presenteert. Er zijn geen strakke normen zoals gewicht, maten en dergelijke, het gaat om je uitstraling.” Babette: “Het is geen Barbie-contest, het gaat ook om je persoonlijkheid en wat je te vertellen hebt.” De score wordt als volgt bepaald: 20% van de punten worden verdeeld op basis van stemming over hierbij afgedrukte foto’s van de finalisten. Eenieder kan meestemmen via SMS:

  • Danthe: Poll overijssel Danthe naar 3010
  • Yara: Poll overijssel Yara naar 3010
  • Joyce: Poll overijssel Jocye naar 3010
  • Babette : Poll overijssel Babette naar 3010)

LET OP: stemmen kost € 1,10 per keer!

30% van de punten worden toegekend voor je gedrag en betrokkenheid bij het traject. Danthe: “De trainingen bijvoorbeeld zijn niet verplicht, maar als je er niet veel aan meedoet, dan kost dat wel punten. Je moet je ook bewust zijn van je voorbeeldfunctie. De sponsoren, Trifora en Hairdreams, rekenen daar gewoon op.” De resterende 50% van de score wordt op 12 mei toegekend tijdens de finale op basis van de presentaties, waaronder de catwalk.

Het is volgens de vier dames zeer de moeite waard. Danthe: “Het is supergaaf om mee te doen!” Joyce: “Het is ook een enorme boost voor je zelfvertrouwen.”

Ieder voor zich?

Je zou denken dat er rivaliteit is tussen de meiden maar niets is minder waar. Danthe: “We voelen ons erg met elkaar verbonden en we delen veel, bijvoorbeeld op onze groeps-app. Ook in provinciaal verband is er een saamhorigheid.”

Goede doelen

Er is ook een maatschappelijke component aan de wedstrijd. De kandidaten worden geacht aan fundraising te doen. Gekozen is voor de LINDA-Foundation. Yara: “Dat is een stichting die zich inzet voor gezinnen in armoede met als thema: armoede is niet eerlijk.” Het opgebrachte geld wordt in dezelfde provincie voor 100 % aangewend voor arme gezinnen.” Wie namens één van de dames of het provinciale team de LINDA-Foundation wil steunen kan dat doen op: https://www.actievoorlindafoundation.nl/team/miss-beauty-of-overijssel-2019

En wat als je wint?

De winnaar van 12 mei mag zich Miss Teen of Overijssel noemen. De volgende uitdaging wordt dan het behalen van de titel Miss Teen of the Netherlands te halen. Uiteindelijk kun je de Miss-titel nog internationaal gaan verdedigen en ligt de wereld aan je voeten. De Miss Teen titel is voor meiden van 15 tot 18 jaar. Voor dames van 18 tot 24 is er de titel Miss Beauty.

Onze vier dames gaan er de komende weken tegenaan om de titel binnen te halen. En het mooie is: ze gunnen het elkaar, dat is niet Miss!