Algemeen

’Oldenzaal - Sporen van een rijk verleden’

OLDENZAAL -  Op 10 september jl. nam burgemeester Patrick Welman in de Plechelmustoren van Oldenzaal het 1e exemplaar in ontvangst van 'Oldenzaal – Sporen van een rijk verleden'. Een boek dat geschreven is door Harry Roetert. Roetert schrijft niet alleen, hij fotografeert, geeft rondleidingen aan toeristen en is volledig verknocht aan onze regionale historie. In meer dan dertig pakkende verhalen brengt hij in zijn boek de geschiedenis van Oldenzaal tot leven en krijgen de sporen uit het verleden betekenis.

Wie het gemeentehuis van Oldenzaal binnenstapt, staat meteen oog in oog met een standbeeld van een kleine jongen met een enorme kool in zijn armen: het ‘Boeskoolmenneke’. Met moeite kan hij de witte kool dragen en trots wil hij hem aan zijn moeder laten zien. Het beeld heeft iets gezelligs en vermakelijks. Het tovert een glimlach op het gezicht van de beschouwer. Het is niet voor niets dat het Boeskoolmenneke hét symbool voor de stad Oldenzaal is geworden: de stad ademt gezelligheid.

In contrast met het kleine, bescheiden beeldje van het Boeskoolmenneke staat de imposante Plechelmusbasiliek, al meer dan duizend jaar letterlijk en figuurlijk het centrum van Oldenzaal en van het katholieke geloof in Twente.

In de buurt van het station staat nog een markant gebouw: het Geldermanstaete, het voormalige hoofdkantoor van het grootste textielbedrijf van Oldenzaal. Hele generaties zijn opgegroeid met en in ‘het fabriek’ en hebben daar hun sporen achtergelaten.

Inhoudelijk bevat het boek de navolgende hoofdstukken: De magie van de Tankenberg; Plechelmus bekeert Twente; Van kerkje naar bestuurlijk centrum; Een machtige kerk van zandsteen; Heiligenverering, bedevaart en processie; Het leven in middeleeuws Oldenzaal; Huurlingen en andere ellende; Oldenzaal, katholiek roversnest; Huttenkloas; De Fransen Komen!; Het bezoek van Lodewijk Napoleon; Oldenzaal – Boeskoolstad; De armenfabriek; De grote steen van Oldenzaal; Stadstuin 1862; ‘Het fabriek’; Hermanna Molkenboer; Zwartz; Zie daar de toestand der werkman; De rode kapelaan en ‘de Bond’; Het klompenbetaljon; De architecten van de rijken; Spaanse griep; Wijs met water; De school van de Carmelieten; Van kerk naar basiliek; Carnaval in Oldenzaal; De Spaghettirellen; In het huis van mijn Vader; Over smaak van niet te twisten en Het geluid van Oldenzaal.

Al die ‘sporen’ uit het verleden zijn door de schrijver zelf in beeld gebracht met schitterende foto’s. Een mooi vormgegeven boek dat op een leesbare manier de rijke geschiedenis van Oldenzaal toegankelijk maakt voor een breed publiek. Over dit boek schrijft burgemeester Welman in zijn voorwoord onder meer:

Persoonlijk kreeg ik een glimlach bij het lezen van hoofdstuk 14 ‘De grote steen van Oldenzaal’. Het hierin geciteerde verhaal van Harm Boom uit 1848 bevat een niet mis te verstane waarschuwing aan iedere burgemeester die hoogmoedig is en niet luistert naar de burgers van de stad: hij zal zijn leven eindigen onder de Grote Steen. Zo ver komt het bij mij niet, dat beloof ik u!”

'Oldenzaal – Sporen van een rijk verleden', met Isbn 9789082887129, is online te bestellen via www.creagro.nl/product/boekoldenzaal/ en ook verkrijgbaar bij boekhandel Broekhuis, het Palthehuis en de Tourist Info in Oldenzaal. 

Martin Paus