Algemeen

Negenjarige Sam heeft lak aan ‘normaal’

OLDENZAAL  - Sam Berkers (9) is gek op theater en muziek. Hij is leerling bij Jolien Leussinks Theaterschool ZOT en doet ook aan Hiphop. Twee mooie manieren om je te uiten. En om zich nog meer te uiten heeft Sam sinds een half jaar nòg een middel gevonden: nagellak!

Het begon bij toeval, ongeveer een half jaar geleden. Sam: “Er was een actie bij Die Grenze, waardoor je gratis nagellak mee kon nemen. Ik dacht: Dat ga ik eens uitproberen! En sinds die tijd lak ik mijn nagels.” Sam gebruikt niet alleen nagellak voor zijn persoonlijke uitstraling, hij is ook gek om armbandjes die hij zelf maakt. Hij kan enthousiast vertellen over zijn nagels. Sam: “Ik vind zwart mooi, maar ook donker- of lichtblauw, soms gebruik ik een gouden kleur. Ik vind het gewoon supercool!”

Door de jaren heen zijn de grenzen vervaagd tussen wat typisch voor mannen of voor vrouwen is. Mannen hebben staartjes of knotjes in hun haar en de meest stoere bouwvakker heeft vaak één of meer ringen in zijn oor. Toch merkt Sam dat sommige kinderen moeite hebben met het idee van een jongen met gelakte nagels. Sam: “De meeste mensen reageren heel positief, hoor, maar sommige kinderen reageren dom of vervelend. Ze zeggen dan dat ik op een vrouw lijk of ze vragen of ik een vrouw wil zijn. Nou, het antwoord is heel simpel: nee! Bij het spelen let ik ook niet op of mijn nagels beschadigen. Ik ben gewoon een jongen, hoor!”

De reacties variëren van een oprechte belangstellende vraag tot pesten of schelden. Sam: “Soms negeer ik het gewoon maar soms word ik gewoon boos en zeg ik er iets van, zoals: heb je van je moeder geleerd om zo raar te doen? Het raakt me eigenlijk wel dat je er niet iets anders uit mag zien dan de rest. Ik vind dat je gewoon moet doen wat je leuk vindt.”

Eigenlijk is het raar dat sommige kinderen moeite hebben met Sam zijn nagellak. Iedereen kent wel de actie van de terminale zesjarige Tijn Kolsteren die met een nagellakactie 2,5 miljoen euro ophaalde voor kinderen in oorlogsgebieden. Zelfs de Minister President deed er aan mee.

Hoe dan ook, Sam laat zich niet tegenhouden en kiest voor zijn eigen stijl. Sam: “En weet je wat leuk is? Mijn broers van vier en zeven jaar hebben af en toe ook nagellak op. Ik ben blij dat dat thuis geen punt is.”

Sam denkt dat hij later wel meer met zijn uiterlijk gaat doen. Sam: “Ik hoop dat ik later beroemd word in de theaterwereld en dan ga ik misschien meer make-up gebruiken om er anders uit te zien dan de rest.” Een theatercarrière staat voor Sam al vast: “Ik ben vast van plan in de theaterwereld te gaan. Ik wist eerst niet hoe je daar terecht komt, maar ik ben er nu achter: je moet gewoon veel aan opleiding doen!”

Voor de korte termijn houdt Sam het bij armbandjes en nagellak. Sam: “O ja, en ik wil mijn haar wel wat langer hebben.”

Op zaterdag was bij Theaterschool ZOT de Kleurrijke Zaterdag en daar is een pop-up nagelstudio één van de attracties. Reken maar dat Sam daar niet weg te slaan was!