Algemeen

Muzikale intocht Plechelmusklok op 12 september

OLDENZAAL - Stichting Scholtenhaer, opgericht door wijlen Anton Reef, heeft het bij wijze van cadeau aan de Oldenzaalse gemeenschap mogelijk gemaakt dat de Plechelmus een nieuwe besklok krijgt. Na jaren van studie en het zoeken naar de juiste klokkengieter is het moment bijna daar dat de klok uit Spanje naar Oldenzaal reist en op 12 september een feestelijke en muzikale intocht gaat krijgen. 

De Plechelmustoren is er klaar voor

Dat klinkt als Sinterklaas misschien, maar dit wordt een ander feest en met een lange naklank. De Plechelmusklok, zoals de nieuwe besklok gaat heten, is in december gegoten in San Bartalomé de Vierna en is daar in maart gestemd. De klepel en de luidbalk worden nu nog gemaakt door de klokkengieter. In de Plechelmustoren is er al veel aan voorbereiding gedaan. De Mariaklok is verplaatst, het schilderwerk van de klokkenstoelen en de balken is opnieuw gedaan en de hamers, tuimelaars en tuimelassen, die de klokken bedienen, zijn gereviseerd en opnieuw geschilderd. En er is veel gedacht en gerekend over de manier waarop het takelwerk naar 45 meter hoogte moet gaan gebeuren.

Maar eerst intocht en een feest. Het Stroat Ensemble heeft met stadsbeiaardier Hylke Banning de organisatie hiervan opgepakt. De bedoeling is om één grote ‘beskapel’ samen te stellen, waarbij elke Oldenzaler die muziek speelt, individueel of in ensemble, zich aansluit bij de intocht op de 12e september.